Lavrov: Federația Rusă pledează pentru reintegrarea Transnistriei în componența R. Moldova

Rusia nu a recunoscut Transnistria, cu toate acestea, susține în continuare soluționarea conflictului în această regiune și reintegrarea ei în componența Republicii Moldova, suverană, neutră și neafiliată.

Serghei Lavrov. Foto: Maxim Blinov / ria.ru

Potrivit Infotag, cu referire la site-ul PolitNavigator, despre aceasta a declarat ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul Forumului Educațional pentru Tineret All-Russian „Teritoriul semnificațiilor”, răspunzând la întrebările participanților.

„Rusia nu a recunoscut Transnistria, Federația Rusă fiind un participant la procesul de rezolvare a acestui conflict în baza principiilor relevante. Principiul numărul unu – statutul special al Transnistriei, convenit cu Tiraspolul, în cadrul Republicii Moldova, cu condiția că Moldova își păstrează suveranitatea, adică nu va fi absorbită de nimeni ca și stat și cu condiția că va rămâne un statut neutru, adică nu va fi parte a blocurilor politico-militare”, a menționat Serghei Lavrov.

Potrivit lui, aceste principii au fost convenite încă de la începutul anilor 2000, iar în baza lor a fost creat și un document, gata pentru a fi semnat, așa-numitul „plan Kozak”.

„El a fost parafat atât la Tiraspol, cât și la Chișinău, dar în ultimul moment, cu doar câteva ore înainte ca toți participanții la ceremonie să se pregătească de semnare, colegii noștri din UE au interzis președintelui Moldovei de atunci, Vladimir Voronin, să semneze acest document. Din cauza unui singur motiv, acesta va fi succesul diplomatic al Rusiei”, a spus Serghei Lavrov.



Categorii:Transnistria

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.