În R. Moldova a început perioada electorală pentru alegerile locale generale

Începând cu 19 august, în R. Moldova a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat un program calendaristic de activităţi pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

cec.md

Perioada electorală va avea o durată maximă de 90 de zile şi se va finaliza odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatelor de aleşi locali de către instanţele de judecată.

Potrivit programului, a început formarea comisiilor electorale teritoriale. Începând cu 30 august, comisiile vor împărţi listele pentru colectarea semnăturilor pentru înregistrarea candidaţilor independenţi. Dosarul pentru înregistrare poate fi depus până la 19 septembrie. Înregistrarea durează cel mult şapte zile de la data depunerii dosarului. Campania electorală pentru fiecare candidat începe din momentul înregistrării.

În urma scrutinului local general din 20 octombrie 2019 vor fi aleşi 898 de primari şi 11 580 de consilieri locali, dintre care 1 108 de raionali/municipali şi 10 472 săteşti (comunali), orăşeneşti. Conform prevederilor legale, numărul de consilieri se determină în funcţie de numărul de locuitori ai unităţii administrativ-teritoriale la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegerile.

În cazul mun. Chişinău, consiliul municipal va fi constituit din 51 de mandate. Celor mai multe dintre consiliile săteşti (comunale), orăşeneşti le vor fi atribuite câte 11 mandate. Câte 27 de consilieri vor fi aleşi în 5 localităţi de nivelul I – municipiile Orhei, Soroca, Ungheni, Comrat şi Cahul.

InfotagCategorii:Actualitate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.