Argumentele ANRE în privința ajustării prețurilor și tarifelor

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prezentat o notă informativă în privinţa ajustării tarifelor pentru serviciile de distribuţie a energiei electrice şi preţurile reglementate de furnizare a energiei electrice.

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Potrivit serviciului de presă al ANRE, citat de Infotag, proiectele tarifelor pentru serviciile de distribuţie şi a preţurilor reglementate de furnizare a energiei electrice înaintate de întreprinderile din domeniu au fost examinate de Agenţie în conformitate cu prevederile legislative şi metodologiile stabilite.

De asemenea, în calcul a fost luată evoluţia cursului de schimb mediu anual al monedei naţionale faţă de dolarul SUA pentru anul 2019, estimat la nivel de 17,58 lei/USD, faţă de cursul de schimb mediu anual al monedei naţionale de 16,83 lei/USD inclus în tariful în vigoare (majorare cu 4,5 %);

Un alt factor obiectiv, care a contribuit la majorarea preţurilor se referă la majorarea preţului mediu de import al energiei electrice de la 5,16 cenţi/kWh la 5,38 cenţi/kWh (cu 4,3 %). Astfel, urmare a deprecierii monedei naţionale faţă de dolarul SUA şi a majorării preţului de import, preţul mediu anual de procurare a energiei electrice de la surse s-a majorat cu 7,6% – 9,9%.

„De asemenea printre factori importanţi, care au contribuit la majorarea tarifelor se numără: cuantumul indicelui preţurilor de consum mediu anual pentru anul 2019 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici publicată de Ministerul Economiei de 4,9%. Investiţiile noi, date în exploatare în anul 2018 şi incluse în calculul tarifului în baza raportului de executare a planului de investiţii prezentat de către operatorul de distribuţie (350 mil. lei în cazul RED Union Fenosa şi 228 mil. lei în cazul RED Nord); precum şi creşterea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real cu 6,3”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Rezultatul cuantificat sumar al impactului factorilor enunţaţi a constat în creşterea preţului mediu de furnizare a energiei electrice consumatorilor finali în cazul Gas Natural Fenosa Furnizare Energie până la 177,2 bani/kWh, preţ ce este cu 4,5 bani/kWh, sau cu 2,6%, mai mare comparativ cu preţul mediu anterior. Totodată, în cazul FEE Nord preţul mediu de furnizare a energiei electrice a fost calculat în cuantum de 202,4 bani/kWh, cu 22,5 bani/kWh sau 12,5%, mai mare.Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.