Rata dobânzii la creditele noi în lei moldovenești a coborât la minimul istoric

Rata dobânzii la creditele noi în lei moldovenești continuă să scadă și a coborât în luna iulie la minimul istoric de 8,0 la sută. Reducerea ratei dobânzii stimulează cererea pentru creditele bancare, persoanele fizice și juridice au contractat în iulie împrumuturi bancare în valoare de peste 2 miliarde de lei, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Foto: c

Potrivit BNM, agenții economici și populația au luat în șapte luni ale acestui an credite bancare în sumă de peste 13,2 miliarde de lei. În luna iulie, valoarea finanțărilor a depășit cu 500 de milioane nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent. Cele mai solicitate au fost creditele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani (45,7 la sută din totalul creditelor în monedă națională), acordate la o rată a dobânzii de 7,82 la sută anual.

Potrivit Băncii Naționale, creditele în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de finanțările acordate persoanelor fizice, care au atins suma de 1035 milioane de lei.

Persoanelor fizice le-au fost acordate credite în lei cu o rată medie a dobânzii de 7,42 la sută, iar persoanelor juridice – cu o rată de 8,59 la sută. Persoanele fizice au contractat credite pentru imobil la o rată medie 6,75 la sută. Statisticele bancare arată că în iulie acest an populația s-a împrumutat de la bănci cu 312 milioane de lei, o sumă record pe acest segment al finanțărilor bancare. Datele BNM mai relevă că în totalul creditelor contractate de persoanele fizice, prevalează cele de consum, care se cifrează la 630 milioane de lei în iulie.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 4,42 la sută. Băncile au oferit în iulie împrumuturi în valută în sumă echivalentă cu 777 milioane de lei.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.