Partidul Democrat italian propune „un guvern al schimbării”

Partidul Democrat italian (PD, centru-stânga) s-a declarat ‘unit’ în spatele proiectului de a forma o majoritate cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), dar a pus pentru aceasta cinci condiţii, printre care o schimbare radicală în politica faţă de migranţi, transmite AFP.

După destrămarea alianţei dintre M5S şi Liga (de extremă dreapta) a lui Matteo Salvini, conducerea PD, cea mai importantă formaţiune a stângii, a votat miercuri în unanimitate pentru a-i propune preşedintelui Republicii, Sergio Mattarella, ‘constituirea unui guvern al schimbării’ cu M5S.

‘Astăzi, am făcut un pas mare, dat fiind că întregul PD s-a reunit în jurul acestei decizii’, a declarat şeful formaţiunii, Nicola Zingaretti, la finalul reuniunii.

În ce priveşte discuţiile vizând o alianţă cu M5S, idee lansată de fostul prim-ministrul al PD Matteo Renzi, Nicola Zingaretti a subliniat că ‘nu se pune problema unor mici acorduri pe sub masă’ şi că negocierile trebuie să se desfăşoare ‘la lumina zilei’.

PD vrea să cadă de acord cu M5S asupra ‘unui program realizabil şi împărtăşit de o largă majoritate parlamentară’, în caz de eşec ţara urmând ‘să se îndrepte spre alegeri anticipate’, a arătat el.

La reuniunea conducerii PD, Zingaretti a enumerat cinci puncte de program ce constituie condiţii puse M5S pentru un acord: ‘apartenenţa loială la Europa, deplina recunoaştere a democraţiei reprezentative şi a rolului central al parlamentului, dezvoltarea bazată pe respectul faţă de mediu, modificarea politicii în ce priveşte gestionarea fluxurilor de migraţie cu un rol preeminent al Europei, virajul în politica economică şi socială spre mai multă redistribuire şi investiţii’.

Zingaretti este reticent faţă de ideea ca noul cabinet să fie condus de premierul demisionar Giuseppe Conte, reproşându-i acestuia marţi acceptarea înăspririi politicii faţă de migranţi, impulsionată de Salvini şi votată sistematic de M5S, de care Conte este apropiat.

AgerpresCategorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.