Maia Sandu: R. Moldova este un stat tânăr, cu instituții fragile, care trebuie consolidate

„La doar 28 de ani, Republica Moldova abia învaţă să fie un stat. Unii încearcă să-i inventeze tradiţii „stataliste” seculare, dar în realitate Moldova este un stat tânăr, cu instituţii fragile, în plină formare, care trebuie consolidate şi dezvoltate”, spune premierul Maia Sandu.

Maia Sandu. Foto: gov.md

Potrivit şefei executivului, „dacă aveam un stat atât de vechi cum se pretinde, el nu se lăsa capturat atât de uşor de căpuşa oligarhică, pe care abia am reuşit să o eliminăm prin efort comun, dar efectele căreia le resimţim din plin. Învăţăm să fim un stat responsabil şi eficient, iar pentru noi un stat responsabil este acela care lucrează pentru cetăţenii săi”.

În opinia premierului, ca stat nu am reuşit să oferim oamenilor siguranţa în ziua de mâine. Cetăţenii nu au încredere în stat, fiindcă nu le asigură securitatea şi bunăstarea cuvenită. „De aceea, avem nevoie de instituţii puternice şi o clasă politică responsabilă. Ca popor, ca societate, ne-am lăsat prea uşor divizaţi şi manipulaţi de politicieni iresponsabili, care şi-au făcut jocurile şi clădit averile pe seama noastră. Lipsa de coeziune şi solidaritate internă ne pune piedici în adoptarea modelului necesar de dezvoltare pentru ţară şi nu există altul probat, decât cel al integrării europene”, menţionează Maia Sandu.

„Cât despre cea mai mare realizare după independenţă încoace, nu voi vorbi despre un eveniment anume, fiindcă acestea sunt mereu interpretabile, ci despre capacitatea noastră, ca societate, fie şi în ceasul al 12-lea, să optăm pentru idealurile democraţiei şi libertăţii”, a mai spus premierul.

Şefa cabinetului de miniştri mai spune că de Ziua Independenţei se cade să vorbim despre viitor. „Despre un viitor care să ne unească. O societate sănătoasă se clădeşte pe încredere. Să fim toleranţi şi să ne respectăm unii pe alţii. Să acceptăm ca suntem diferiţi, dar că acest fapt nu ne împiedică să avem aspiraţii şi interese comune. Aceste aspiraţii şi interese comune sunt interesul nostru naţional. Putem reuşi ca stat şi societate doar făcând lucrurile împreună. La mulţi ani, Republica Moldova!”, a mai declarat Maia Sandu.

La 27 august 1991, acum 28 de ani, Parlamentul Republicii Moldova adopta Declaraţia de Independenţă, document semnat de 278 de deputaţi. Acest act fondator este marcat în fiecare an ca Ziua Independenţei. Declaraţia originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chişinău, dar a fost refăcută în 2010.

TVR MoldovaCategorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.