CNAS: Concediile medicale vor fi plătite după ce datele din certificate vor fi pe MConnect

Calcularea indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă va începe imediat ce instituțiile medicale vor remite datele din certificatele medicale eliberate către platforma guvernamentală MConnect, care ulterior vor fi recepționate de către Casa Națională de Asigurări Sociale. Precizarea este făcută de către CNAS, la scurt timp după anunțul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precum că din 28 august certificatele medicale sunt transmise de către medici către CNAS prin intermediul platformei MConnect.

Foto: puterea.ro

Într-un comunicat de presă, citat de IPN, CNAS amintește că din 1 iulie, conform modificărilor operate în legislație, instituția este responsabilă de stabilirea, calcularea și plata indemnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă din contul bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), începând cu a șasea zi. Se referă la boli obișnuite sau la accidente nelegate de muncă.

Indemnizațiile pentru concediu medical în caz de tuberculoză, SIDA, maladie oncologică și concediile pentru îngrijirea copilului bolnav se vor stabili, tot de către CNAS, începând cu prima zi de incapacitate de muncă și vor fi achitate din mijloacele BASS.

Prestațiile menționate se achită de către CNAS direct beneficiarilor prin intermediul prestatorilor de servicii de plată. Pentru ca beneficiarul să ridice indemnizația prin intermediul cardului salarial trebuie să adreseze o cerere angajatorului. În cazul în care beneficiarul indemnizației activează la mai multe entități, desemnează un singur angajator la care depune cererea.

În cazul în care beneficiarul indemnizației este beneficiar de card social, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se va transfera la acest card. Totodată, în cazul în care beneficiarul nu deține card salarial sau social, indemnizația este transferată către Poșta Moldovei și va putea fi primită la orice oficiu poștal indiferent de domiciliu, până în penultima zi a lunii.

CNAS menționează că angajatorul stabilește, calculează și achită indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă în baza certificatului medical pe suport de hârtie pentru primele cinci zile calendaristice din mijloacele financiare proprii, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice cumulative, în cazul fiecărui angajat pe parcursul unui an.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.