Un nou sindrom în politica de pe Bâc: Dodonbashi. Președintele substituie instituțiile statului de politică externă

Chiar dacă Republica Moldova nu este un stat prezidențial, șeful statului Igor Dodon acționează ca atare. Unele decizii și anunțuri pe care le face Dodon pe subiecte de politică externă depășesc competențele funcției deținute.

Igor Dodon. Foto: tass.ru

Elanul lui Igor Dodon în acest sens întărește impresia că șeful statului nu vrea sa complementeze MAEIE, ci, mai degrabă, să-l substituie, susține analistul politic Dionis Cenușă. Faptul are loc în condițiile în care atribuțiile președintelui sunt simbolice în materie de politică externă.

„Moldova nu este republica prezidențială, dar Igor Dodon acționează de parca ar fi”, notează analistul politic pe pagina sa de Facebook.

Afirmațiile analistului sunt făcute pe fundalul recentului anunț al lui Igor Dodon, potrivit căruia Președinția de la Chișinău a elaborat un concept pentru rezolvarea politică a problemei transnistrene, care constă în acordarea unui statut autonomie foarte puternică regiunii estice a R. Moldova. Mai mulți experți au criticat anunțul lui Dodon, afirmând că îndărătul statutului de „autonomie foarte puternică” s-ar ascunde planul de federalizarea a R. Moldova promovat de Kremlin.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.