Sistemul bancar moldovenesc menține tendința de diminuare a ratelor dobânzilor

Sistemul bancar al R. Moldova menţine tendinţa de diminuare a ratelor dobânzilor la produsele creditare ale instituţiilor financiare.

Foto: bancibancomate.ro

Potrivit revistei „Profit” în numărul din septembrie, în luna iulie, băncile au reuşit să continue tendinţa de scădere a ratelor dobânzilor la produsele creditare.

Reclame

„Rata medie ponderată a creditelor nou-emise în valută naţională a fost de 8%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale (p.p.) faţă de luna precedentă şi cu 0,7 p.p. faţă de iulie 2018”, scrie publicaţia.

Analiza arată că, în iulie, rata medie ponderată a creditelor nou-emise în valută străină a fost de 4,4%, rămânând neschimbată faţă de iunie 2019, dar a scăzut cu 0,4 p.p. faţă de iulie 2018.

Baza pasivă a sectorului bancar al RM în iulie s-a caracterizat printr-o creştere nominală a mijloacelor clienţilor corporativi (+1 105,7 mil. lei) şi printr-o scădere a depozitelor persoanelor fizice (minus 806,6 mil. lei). În acelaşi timp, soldurile conturilor clienţilor în monedă naţională au crescut (+412,1 mil lei echivalent), iar soldurile conturilor lor în valută străine au scăzut (minus 113 mil. lei).

Analiza spune că, în general, mărimea portofoliului de depozite consolidat al sistemului bancar a crescut în iulie cu 299,1 mil. lei (+0,5%) comparativ cu luna iunie.

TVR MoldovaCategorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.