În primele 100 de zile guvernarea nu a reușit reforma justiției și salturi economice, opinii

Expertul în politici publice Ștefan Gligor spune că în primele 100 de zile ale actualei guvernări s-a reușit crearea unei coaliții improbabile și acesta este un succes mare. În opinia lui, societatea astăzi este mai liberă, însă nu s-a reușit, de exemplu, reforma justiției. Comentatorul politic Alexandru Petcov susține că în primele 100 de zile de guvernare nu prea a văzut salturi economice. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

„Noi avem încă foarte multe probleme legate de justiție – o justiție dependentă, care s-a compromis și care nu a fost reformată în niciun sens până acum”, consideră Ștefan Gligor. Potrivit lui, încă sunt foarte multe de făcut în Republica Moldova și ar vrea să vadă un program foarte clar de guvernare, bine pus la punct care răspunde necesităților societății.

Reclame

„Astăzi vedem că nu prea s-a reușit. Nu s-a reușit, de pildă, abrogarea sistemului electoral mixt, chiar dacă acest lucru a fost făcut formal. Dacă ne amintim, guvernarea când a fost în opoziție spunea foarte clar: „noi venim în Parlament doar pentru câteva luni ca să debarcăm regimul oligarhului Plahotniuc și să organizăm alegeri repetate în sistemul proporționat vechi”. Acum, dacă nu cunoaște cineva, în momentul dacă se organizează alegeri anticipate, ele au loc în baza sistemului Plahotniuc-Dodon și nimeni nu se prea grăbește să abroge această hotărâre”, a declarat Alexandru Petcov. În opinia lui, un salt economic nu are cum să aibă loc pentru că guvernarea a recurs la majorarea tarifelor.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc consideră că un succes al actualei guvernări este faptul că își recunoaște eșecurile. Parlamentarul spune că nici până acum nu a văzut programul de guvernare al Guvernului Sandu, ci doar niște promisiuni de depolitizare și dezoligarhizare. „Restul, totul prin antagonizare – distrugerea lucrurilor bune care s-au făcut, programele bune pentru oameni „O nouă viață”, „Un doctor pentru fiecare”, „Prima Casă”, proiecte atât sociale, cât și economice care erau axate anume pe soluționarea problemelor cetățenilor”, a menționat deputatul.

Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS, blocul ACUM, menționează că viteza cu care se schimbă lucrurile nu poate să-i mulțumească pe toți. Ceea ce i-a reușit cu certitudine actualei guvernări, spune Igor Grosu, a fost restabilirea relațiilor bune cu partenerii externi. „Fondul Monetar Internațional a acceptat cele două rapoarte de evaluare a Republicii Moldova și debursările care vin din parte FMI înseamnă culoare verde pentru toți partenerii de dezvoltare. Am acoperit deficitul bugetar – vor veni resursele de la UE, de la alți parteneri de dezvoltare. Și cel mai important – noi trebuie să trecem de iarna care urmează”, a declarat deputatul.Categorii:Politică

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.