Curtea Supremă de Justiție va fi reformată

Reforma Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) este prioritară în procesul de reformare a sistemului judecătoresc. Declaraţia a fost făcută aseară de către prim-ministra Maia Sandu în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. Prim-ministra a specificat că reforma instanţei supreme de justiţie prevede schimbarea numărului judecătorilor şi a duratei mandatelor deţinute de aceştia.

radiochisinau.md

Potrivit Maiei Sandu, judecătorii care vor dori să acceadă în componenţa Colegiului CSJ vor fi evaluaţi de către o comisie cu participarea reprezentanţilor societăţii civile.

Reclame

„Curtea Supremă de Justiţie este prima pe lista reformelor în justiţie. Am pregătit acest proiect de lege pe care îl consultăm acum cu actorii în domeniu, în care spunem că trebuie să se schimbe mandatul CSJ, să se micşoreze numărul judecătorilor de la CSJ şi să se facă evaluarea tuturor celor care vor să ajungă sau să rămână la CSJ. Din comisie vor face parte şi membri ai societăţii civile şi reprezentanţi ai sistemului judecătoresc, dar şi foşti procurori, şi foşti judecători din Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu este de părere că decizia Curţii de Apel Chişinău, prin care membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost obligaţi să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor, contrar voinţei lor ar fi ilegală şi similară cu cea a Curţii Constituţionale, care a provocat o criză politică, relatează trm.md.

Potrivit trm.md, trei magistrate de la Curtea de Apel Chişinău au decis organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, chiar dacă cererea celor 87 de judecători a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii. Încheierea vine să pună în executare decizia Curţii de Apel din 20 septembrie, prin care CSM a fost obligat să convoace întrunirea.

Curtea Supremă de Justiţie este instanţa judecătorească supremă care asigură aplicarea corectă şi uniformă a legislaţiei de către toate instanţele judecătoreşti, soluţionarea litigiilor apărute în cadrul aplicării legilor, garantează responsabilitatea statului faţă de cetăţean şi a cetăţeanului faţă de stat.Categorii:Actualitate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.