Dodon se pronunță pentru o justiție independentă

Președintele Igor Dodon pledează pentru independența justiției și implementarea unei reforme judiciare autentice. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta șeful statului a scris pe pagina sa de Facebook, comentând evenimentele recente în acest domeniu.

Igor Dodon

„În ultimele zile atest o tensiune în procesul de interacțiune dintre Consiliul Superior al Magistraturii și o parte dintre magistrați, disensiuni care într-un final au ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel Chișinău”, a menționat Dodon.

Reclame

El a amintit că „coaliția de guvernare și-a asumat plenar reformarea sistemului judecătoresc, o reformă vital necesară, susținută și de Președintele Republicii Moldova”.

„Chiar și așa, sistemului judecătoresc, aflat în proces de reformare, urmează să-i fie asigurată independența deplină, iar toate procesele de evaluare trebuie să rămână în afara influenței politicului, cu atragerea unui corp de experți independenți și notorii. Subiectul autoadministrării este exclusiv intern al sistemului judecătoresc, iar politicului sub nici o formă nu i se cuvine să facă ingerințe în procesul autoadministrării și organizării justiției”, a subliniat Igor Dodon.

El consideră că sistemului respectiv „nu i se poate impune un corp de autoadministrare, altul decât cel desemnat de către însuși corpul judecătoresc, conform prevederilor constituționale”.

Reclame

„Totodată, evenimentele care derulează în segmentul justiției nu trebuie să urmărească scopul sabotării procesului de reformare, ci apropierea de standardele democratice și de așteptările oamenilor, și urmează a fi realizate sub imperativul standardelor naționale și internaționale”, a declarat Președintele.

El a îndemnat toate părțile responsabile de reforma lansată, să accepte dezideratul potrivit căruia legea este unica guvernatoare a tuturor fenomenelor.

„Reafirm poziția Președintelui Republicii Moldovei – garantarea independenței justiției este pilonul creării și fortificării statului de drept, iar orice ingerință a politicului este inadmisibilă”, a declarat Igor Dodon, care are puterea de a numi judecători propuși de Consiliul Suprem al Magistraturii.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.