Un deputat ar putea părăsi blocul ACUM

Președintele Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, Iurie Reniță, ar putea părăsi blocul ACUM, dacă politica externă a Moldovei nu se va schimba. Potrivit Infotag, el a anunțat acest lucru marți, în cadrul unei conferințe de presă la Parlament.

Iurie Reniță

Deputatul a subliniat că nu încearcă să scindeze blocul ACUM, însă, având în vedere evenimentele din politica externă a republicii care au avut loc de la aprobarea Guvernului, el admite „o schimbare a statutului său”. El a menționat că decizia finală va fi luată după 20 octombrie.

Reclame

„Multe lucruri pentru mine sunt inacceptabile. Nu pentru asta m-am alăturat blocului ACUM și am venit în Parlament. Nu pot fi indiferent când se întâmplă lucruri ciudate, în special în politica externă. Împărtășesc temerile și multe lucruri notate de colegii Octavian Ţîcu și Lilian Carp (primul a părăsit deja blocul, iar cel de-al doilea ar putea pleca din bloc – n.r.)”, a spus el.

Reniţă a menţionat că și-a împărtășit gândurile cu președintele fracțiunii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, care „s-a arătat înțelegător faţă de punctul de vedere exprimat”.

Deputatul a subliniat că este nemulțumit de participarea Președintelui Igor Dodon la ședința Adunării Generale a ONU, căruia, potrivit lui, premierul Maia Sandu „i-a permis să țină un discurs pe motiv că ea are o agendă încărcată”.

„Poate că ar trebui să revenim la practica suspendării împuternicirilor (Președintelui prin intermediul Curţii Constituționale – n.r.). Pentru aceasta există toate condițiile. Cuvintele mele sunt un semnal politic pentru Dodon, pentru că el a monopolizat și a preluat prerogativa care nu îi aparține. Trebuie să existe o cooperare interinstituțională, însă fiecare din funcţia sa trebuie să se ghideze de cadrul legislativ corespunzător”, consideră el.

O bună parte din pretenţiile deputatului ţin de activitatea ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care, potrivit lui Reniţă, a comis o greșeală gravă atunci când a numit conflictul transnistrean drept „război civil”, precum și faptul că nu l-a corectat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune că limba rusă și mass-media rusă din Moldova sunt marginalizate”.

„Acest lucru pune la îndoială calitățile profesionale ale diplomatului Popescu. Nu este exclus că în spatele acestor declaraţii se află unii sfătuitori care promovează alte interese decât cele naționale. În plus, multe dintre declarațiile sale sunt similare cu cele făcute de Dodon. Nu este întâmplător că Președintele a reacţionat cu bucurie la declarația iresponsabilă despre războiul civil din Transnistria”, a spus el.

Potrivit președintelui comisiei, „Moldova are nevoie de o politică externă mai clară și mai previzibilă, bazată pe promovarea intereselor naționale, dar pentru aceasta este nevoie de profesioniști, nu diletanţi”.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.