Angela Ganninger: Investitorii germani nu regretă că au venit în Moldova

Investitorii germani nu regretă decizia de a veni în Republica Moldova și consideră că au făcut investiții bune, care au sens. În video-interviul acordat Agenției de presă IPN, ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Angela Ganninger, a declarat că investitorii germani întâmpină uneori probleme în găsirea forței de muncă calificate.

Angela Ganninger

Potrivit diplomatei, investitorii germani se află deja de ceva timp în Republica Moldova, alții continuă să vină. „Săptămâna trecută am văzut cazul Kaufland, care a deschis câteva magazine. Există și sectorul productiv. Toate aceste companii s-au așezat în locații de liber schimb, datorită serviciilor funcționale, de exemplu, serviciile vamale rapide și corecte”, a spus Angela Ganninger. Ambasadoarea a vorbit și despre anumite cazuri particulare când investitorii germani s-au ciocnit de probleme generate de „justiția insuficientă”, dar speră ca acestea să rămână în trecut.

Reclame

Diplomatul german a declarat că domeniile democrație, societate civilă, administrație publică, dar și dezvoltarea unei economii sustenabile fac parte din cele două direcții prioritare identificate de Germania și autoritățile din Moldova în care este nevoie de sprijinul german.

„Este vorba de a introduce proceduri mai bune, mai transparente, de a veni în sprijinul societății civile. Când vorbim de economie sustenabilă, este vorba de a îmbunătăți condițiile de bază pentru mediul de afaceri, pentru ca oamenii să atingă prosperitatea în țara lor, pentru că, din păcate, foarte mulți oameni din Moldova își părăsesc patria”, a spus Angela Ganninger.

Șefa misiunii diplomatice a menționat că Germania derulează și proiecte care vizează alimentarea cu apă potabilă în sudul Republicii Moldova, eficiența energetică a unor spitale și proiecte ce permit tinerilor să învețe o meserie. „Chiar dacă nu dezvoltăm proiecte sociale la modul direct în Republica Moldova, există foarte multe efecte la nivel social”, a spus Angela Ganninger.

Diplomatul german a menționat că scandalul bancar din 2014 a fost un moment de cotitură în reașezarea relațiilor cu beneficiarii proiectelor implementate de partea germană. „Ulterior, nimeni nu a mai lăsat aici banii fără un control strict. S-au înăsprit condițiile de donare și controalele. Datorăm contribuabililor noștri ca banii să fie folosiți în maniera pentru care au fost destinați”, a spus Angela Ganninger, care a precizat că este normal ca donatorii să aibă condiții mai aspre.Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.