Un deputat român propune 10 soluții în interesul cetățenilor Moldovei

Deputatul Parlamentului României, Constantin Codreanu, a lansat iniţiativa „Decalog pentru Moldova”, în care propune 10 soluţii care trebuie să fie implementate în beneficiul cetățenilor din Republica Moldova.

Constantin Codreanu

Potrivit Infotag, el s-a pronunțat de la tribuna Camerei Deputaţilor pentru crearea „Fondului Moldova”, prin care să fie acordat sprijin financiar direct comunităților locale din Republica Moldova.

Reclame

„Finanțarea prin intermediul Guvernului de la Chișinău s-a dovedit a fi o mare greșeală. Fie că vorbim de fonduri condiționate de apartenența politică a primarilor și a președinților de raioane, fie că vorbim de cheltuieli exorbitante care apar în devizele de cheltuieli ale proiectelor implementate, este clar că vorbim de fonduri gestionate deficitar”, consideră Codreanu.

În acelaşi timp, România trebuie să condiționeze acordarea oricărui sprijin financiar pentru Moldova cu „restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române și reabilitarea cimitirelor de onoare ale eroilor români de pe celălalt mal al Prutului”.

Deputatul a propus dublarea bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, „care să poată sprijini proiectele implementate în Republica Moldova pentru păstrarea și promovarea identității românești”.

„În condițiile în care numărul estimat de cetățeni români în RM depășește pragul de 800 mii, este clar că avem nevoie de o atenție sporită pentru această componentă a corpului civic românesc. Am depus în acest sens un proiect legislativ. Sper că în următorul Parlament să avem doi deputați și un senator aleși în circumscripția electorală nr. 44 Republica Moldova pentru a asigura o și mai mare implicare a basarabenilor în viața politică românească. Noi, românii din cel de-al doilea stat românesc, nu ar trebui să fim doar “buni de vot”, ci să și avem reprezentanți în Parlamentul de la București”, a spus deputatul originar din Moldova.

Printre alte doleanţe ale sale se numără crearea Ministerului pentru Relația cu Republica Moldova; acces facilitat pe piața forței de muncă din România pentru etnicii români care nu au cetățenie română; refacerea celor 14 poduri peste Prut distruse de sovietici; crearea Spațiului informațional comun România – Moldova.

„Toate aceste măsuri sunt perfect compatibile cu Declarația adoptată de camerele reunite ale Parlamentului României, pe 27 martie 2018, prin care am afirmat clar și răspicat că suntem pregătiți să răspundem pozitiv dorinței organice de unire a românilor din Republica Moldova. Soluțiile există! Avem nevoie de voință politică pentru a le implementa și de politicieni care să înțeleagă că vorbim de interes național și de al treilea obiectiv de țară al României după integrarea în NATO și în UE, ReUnirea, care trebuie pregătită prin aplicarea măsurilor enumerate în acest decalog”, susţine Codreanu.Categorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.