Sistemul justiției se află într-o perioadă „post-operatorie”, opinie

Sistemul judiciar actualmente se află într-o perioadă „post-operatorie” și are nevoie de „chimioterapie” după schimbarea puterii din Republica Moldova și modificările care au loc în instituții. O parte din acest sistem încearcă să se adapteze noilor condiții cerute de actuala coaliție de guvernare. Totodată, nici noua guvernare nu-și dorește de facto independența sistemului. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „O nas” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

glsa.ro

Jurnalistul Dumitru Ciubașenco consideră că, pe de o parte, unii membri din sistemul judiciar încearcă să se supună noii puteri de la Chișinău, pe de altă parte, jurnalistul spune că are senzația că puterea în sine nu-și dorește de facto independența judecătorilor și procurorilor.

„Toți, și Guvernul, și președintele, își doresc să și-i subordoneze. Judecătorii și procurorii s-au pomenit între ciocan și nicovală. În interiorul sistemului sunt grupări. Unii doresc să ocupe anumite poziții, alții înțeleg că sunt candidați pentru a părăsi sistemul. Nu știu cât va dura acest lucru”, spune Dumitru Ciubașenco.

Fostul deputat Chiril Lucinschi spune că, atunci când de la putere a plecat Vladimir Voronin, la fel, se spunea că politicienii care l-au înlocuit doresc să aibă același control asupra sistemului judecătoresc. Același lucru se întâmplă și acum, în opinia lui. Politicianul este de părere că sistemul judiciar acum se află într-o stare „post-operatorie”. „Actuala coaliție de guvernare nu are voință politică, nu înțelege procesele care au loc în Procuratură și justiție. Oamenii nu înțeleg că actualmente în Procuratură nu au avut loc niciun fel de schimbări, sunt aceiași jucători”, a notat politicianul.

Fosta deputată Stela Jantuan susține că actuala guvernare trebuie să asculte vocea experților din societatea civilă care de la bun început au pledat pentru măsuri radicale de curățare a sistemului justiției. În opinia ei, actuala putere duce lipsă de o viziune clară, o strategie pentru Republica Moldova, iar din mers nu o poate crea pentru că nu atrage specialiști în acest proces. În plus, fosta deputată consideră că o problemă ar fi lipsă de cadre, manageri și specialiști.Categorii:Opinii

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.