Schema exportului de nuci, dată în vileag

Noi dezvăluiri în cazul schemelor ilegale din domeniul exportului de miez de nucă. Preşedintele comisiei economie, buget şi finanţe spune că o firma ce aparţine rudelor fostului premier, Pavel Filip, ar fi instituit un monopol pe piaţa exportului de nuci, iar pentru fiecare camion de marfă exportată ar fi perceput taxe neoficiale de mii de dolari. Fostul premier respinge toate acuzaţiile şi le califică drept atacuri josnice la adresa familiei sale.

customs.gov.md

Potrivit şefului comisiei economie, buget şi finanţe, începând cu anul 2016 exportatorii de nuci ar fi cerut sume exorbitante pentru marfă, fapt ce a dus la prăbuşirea acestei pieţe.

Reclame

Igor Munteanu, preşedintele comisiei Economie, Buget şi Finanţe: „Comisia economie, buget şi finanţe a primit confirmări asupra existenţei unor persoane şi structuri care cereau neoficial 10 mii de dolari pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat sau 0,5 cenţi la fiecare kg de miez de nucă exportat.”

Igor Munteanu spune că în spatele acestei scheme ar sta compania Monicol, care aparţine cuscrului fostului premier Pavel Filip.

Igor Munteanu, preşedintele comisiei Economie, Buget şi Finanţe: „Analiza pe care noi am făcut-o în cadrul comisiei arată că companiile în fruntea cărora stau rude ale prim-ministrului Filip au avut de câştigat în urma acestei crize din 2016.”

Alexandru Slusari, vicepreşedintele Parlamentului: „Vrem să le amintim tuturor că acum câteva luni în urmă am trăit în această ţară a schemelor multiple, în diferite domenii. Şi schema cu miez de nucă a fost una pe alocuri primitivă pe de altă parte una strigătoare la cer.”

Acum guvernarea le cere exportatorilor să revină la preţul real al miezului de nuci, întrucât nu ar mai exista premise ca preţul scăzut să fie menţinut artificial.

Igor Munteanu, preşedintele comisiei Economie, Buget şi Finanţe: „Exportatorii de nuci nu ar mai trebui să se teamă şi ar trebui să revină la preţurile corecte. În calitate de preşedinte al comisiei cer exportatorilor să revină la practica normală de achiziţie şi să pună un preţ just, pentru ca producătorii de nuci să nu-şi mai taie plantaţiile în disperare.”

Fostul premier Pavel Filip respinge toate acuzaţiile care i se aduc, calificându-le drept simple speculaţii.

„A fost creată o comisie la ministerul Agriculturii. N-a găsit nimic, aşa că s-a apucat Guvernul de lucru. Pentru că n-au găsit nimic, din nou, investigaţiile s-au mutat la Parlament. Şi asta pentru ca deputaţii să poată declara orice, fără să poarte răspundere. Cu milă am privit acest briefing, ai cărui autori s-au sfiit să-mi pronunţe clar numele, pentru că ştiu şi ei că nu sunt vinovat cu nimic,” a scris Pavel Filip pe pagina sa de facebook.

Anterior, şi prim-ministrul Maia Sandu a dispus crearea unei comisii interguvernamentale care să examineze problema monopolului la exportul de nuci.

TVR MoldovaCategorii:Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.