Anual în R. Moldova pier până la 30-40% dintre albini

În fiecare an în Moldova pier până la 30-40% dintre albini. Apicultorii dau vina pe utilizarea în exces a pesticidelor extrem de toxice de către unii agricultori. De asemenea, se consideră că Legea cu privire la apicultură, adoptată în 2006, ar fi una învechită şi necesită modificări pentru a asigura un mai mare grad de protecţie pentru această ramură.

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Alexandru Fediuc din Sângerei se ocupă cu creşterea albinelor de aproape 30 de ani. Apicultorul spune că îndeletnicirea a preluat-o de la părinţi şi este dispus s-o transmită copiilor. Însă în 2007 mai să se lase păgubaş din cauza rapiţei tratate cu pesticide, care creştea în apropiere. Atunci toate albinele, peste 100 de familii, au murit, pierderile fiind de 300 de mii de lei.

Reclame

Apicultorii spun că în ultimii ani sunt înregistrate otrăviri în masă a albinelor de pe întreg teritoriul ţării.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor, Ion Maxim, o cauză ar fi şi utilizarea preparatelor aduse în ţară prin contrabandă.

„Sunt mulţi agricultori care le folosesc, fiindcă sunt la un preţ mult mai scăzut şi o problemă foarte mare ar fi că agricultorii, o parte, nu au angajaţi agronomi specialişti în tratări, care ar putea sa le explice corect cum trebuie să fie aplicate şi cum ar trebui să fie protejaţi apicultorii”, a declarat Ion Maxim.

În prezent în Moldova activează în jur de 7400 de apicultori care deţin peste 230 de mii de familii de albine. Anual sunt produse peste şase mii de tone miere, care în mare parte este exportată în ţările UE.

trm.mdCategorii:Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.