În R. Moldova au loc alegeri locale generale

În Republica Moldova au loc duminică, 20 octombrie, alegeri locale generale. Cetățenii cu drept de vot își vor putea alege primarii și consilierii în cele 1969 de secții de votare deschise pe întreg teritoriul țării. Totodată, în patru circumscripții uninominale au loc astăzi alegeri parlamentare noi. Procedura de vot a demarat la ora 07.00 și se va încheia la ora 21.00.

Evgheni Lachi / ipn.md

În urma scrutinului local, urmează a fi aleși 898 de primari și 11 580 de consilieri locali. Pentru aceste funcții candidează 3761 de persoane care își doresc să ocupe fotoliul de primar și 50 410 cetățeni care vor să fie consilieri.

Reclame

Pentru alegerile locale generale au fost tipărite în total 7,8 mln buletine de vot, fiind cheltuite în acest scop peste 3,6 mln lei.

Buletinele de vot se diferențiază după culoare. Astfel, buletinul pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) este de culoare roz, pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău – violet, pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale) – gri afumat, pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău) – bej.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul de stat al alegătorilor este de 3 285 894 persoane. Din numărul total, 2 818 228 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Scrutinul va fi monitorizat de 1 745 de observatori naționali și internaționali acreditați de CEC.

În secțiile de votare vor fi instalate camere video, însă autoritatea electorală centrală susține că acestea nu vor compromite secretul votului. Ordinea publică în ziua alegerilor va fi asigurată de circa 5000 de polițiști.

Concomitent cu alegerile locale generale, în patru circumscripții au loc astăzi și alegeri parlamentare noi. La vot sunt așteptați alegătorii din circumscripțiile Nr. 17, Nr. 33, Nr. 48 și cei din circumscripția Nr. 50, Europa de Vest.

Moldpres



Categorii:Actualitate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.