Rezultatele din municipiul Chișinău erau de așteptat, opinie

Expertul Veaceslav Berbeca susține că era de așteptat faptul că primarul municipiul Chișinău nu va fi ales din primul tur, iar în turul doi vor accede socialistul Ion Ceban și candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase. Potrivit lui, la această concluzie s-a putut ajunge având în vedere că se cunosc tendințele de votare ale alegătorilor. Expertul spune că deși nu a fost vădit expus factorul geopolitic, oricum acesta a contat foarte mult, transmite IPN.

Ion Ceban și Andrei Năstase

„Cei care se văd mai aproape de Federația Rusă au votat cu socialistul Ion Ceban, cei care, dimpotrivă, se văd în Occident, au votat pentru partidele de dreapta declarate. Acestea au fost opțiunile și erau așteptate rezultatele”, a afirmat Veaceslav Berbeca în platoul TVR Moldova.

Reclame

În opinia lui, era greu ca cetățenii să se aștepte la o alternativă pentru că aceasta trebuie creată. „Dacă ne uităm la blocul ACUM, ei până acum au fost alternativa la ceea ce a fost în Republica Moldova până nu demult. Ca să apară alternativă la alternativă este nevoie de o anumită perioadă de timp. Și aceasta nu se face într-o perioadă scurtă de timp”, a menționat expertul.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor susține că rezultatele preliminare ale scrutinului de ieri arată că există încă foarte mult loc pentru mai bine. În opinia lui, candidații trebuie să învețe să-și facă temele pentru acasă. Expertul spune că oamenii sunt dezamăgiți de prestația candidaților în general și de lipsa unei viziuni clare puse pe hârtie cu privire la modul de administrare a orașului, identificarea problemelor și modul de soluționare a acestora. „Noi nu avem o claritate cu privire la faptul care sunt prioritățile pentru următorii ani și care sunt sursele de finanțare și acoperire, de reparare a problemelor”, a afirmat Ștefan Gligor.

În opinia lui, acest lucru dovedește faptul că este nevoie de o resetare a clasei politice și a modului de abordare a acestor probleme.

După procesarea a 306 procese verbale din cele 307 din municipiul Chișinău, rezultatele preliminare arată că candidatul PSRM, Ion Ceban, a obținut 40,16% din voturi, iar candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase – 31,09% din voturi.Categorii:Opinii

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.