Partidul ȘOR accede în Parlament, dacă mâine ar avea loc alegeri anticipate

Rezultatele obținute de Partidul Politic ȘOR la alegerile locale generale din 20 octombrie pot fi considerate una din surprizele scrutinului. În pofida presiunilor la adresa sa, persecutarea candidaților și a campaniilor de denigrare la care a fost supusă, formațiunea a pierdut doar ceva mai mult de 1% din susținătorii săi, în comparație cu alegerile parlamentare din 24 februarie și continuă să se mențină pe poziția a patra în preferințele alegătorilor.

partidulsor.md

Partidul Politic ȘOR a obținut 6,75% din voturile alegătorilor la consiliile raionale, care poate fi considerat vot politic, potrivit calculelor portalului http://www.alegeri.md, al cunoscutei organizații Asociația pentru Democrație Participativă, ADEPT. Astfel, formațiunea rămâne unul din cei patru concurenți electorali care pot accede în Parlament în cazul unor alegeri legislative anticipate.

Reclame

Mai mult, datele comparative arată că Partidul ȘOR, în pofida presiunilor la care a fost supus în ultimele luni, este formațiunea parlamentară cu cea mai mică scădere a încrederii din partea alegătorilor. Astfel, numărul voturilor pentru partid a scăzut de la 8,3% la alegerile parlamentare, la 6,75% la cele locale, adică o reducere cu 1,5%. Pe de altă parte, ratingul PSRM a scăzut cu 4% (de la 31% la 27%), al Blocului ACUM – cu peste 3% (de la 26,84% la 23,5%), iar al PDM – cu 7% (23,6% – 16,5%).

Reprezentanții Partidului „ȘOR” au învins în 13 primării din primul tur de scrutin, inclusiv în orașul Orhei. În 37 de localități, candidații partidului vor lupta în turul doi, inclusiv în orașul Taraclia. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în orașul Orhei și raionul Orhei. De asemenea, Partidul „ȘOR” va reprezenta cetățenii în marea majoritate a consiliilor raionale în care a avut candidați, inclusiv în Consiliul Municipal Chișinău, precum și în multe din consiliile orășenești și sătești din țară. Iar în Consiliul raional Orhei și în Consiliul orășenesc Orhei, Partidul Politic ȘOR a obținut majoritatea voturilor.

Amintim că presiunile asupra Partidului ȘOR s-au întețit în campania electorală, fiind atacați și candidații formațiunii, printre care Marina Tauber și Reghina Apostolova, iar la Jora de Mijloc, unde reprezentantul formațiunii a învins din primul tur, s-a încercat excluderea acestuia din cursă.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.