R. Moldova a coborât o poziție în clasamentul Doing Business

În clasamentul Doing Business 2020, care evaluează ușurința de a face afaceri, Moldova ocupă locul 48 în rândul a 190 de ţări, coborând cu o poziţie faţă de ratingul precedent.

ziuaveche.ro

Potrivit Infotag, în studiu, care este realizat anual de Banca Mondială şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), Moldova are un indice de 74,4 şi s-a plasat între Armenia şi Belarus.

Reclame

În Doing Business 2020, din 10 indicatori, poziția Moldovei s-a îmbunătățit la cinci indicatori, la patru indicatori s-a înrăutăţit și la un indicator a rămas neschimbată.

Moldova a obţinut succese în deosebi la categoria obținerii autorizațiilor de construcție, unde a urcat de pe locul 172 pe 156. Potrivit experților BM, Moldova a simplificat lucrul cu autorizațiile de construcţie, asigurând controlul calității din partea autorităților de supraveghere și reducând timpul de deservire.

În domeniul executării contractelor, Moldova a trecut de la poziția 69 la 62, la plata impozitelor – de la 35 la 33, la recunoașterea insolvenței – de la 68 la 67 și la înregistrarea întreprinderilor – de la 14 la 13.

În domeniul înregistrării bunurilor, Moldova se menţine pe locul 22.

Cel mai mult s-a agravat situația privind protecția acționarilor minoritari, unde Moldova a ocupat locul 45, coborând 12 poziții. În ceea ce privește accesul creditelor, Moldova ocupă locul 48 (-4), în conectarea la sistemele de alimentare cu energie electrică – locul 84 (-3), în comerțul internațional – locul 38 (-3).

Vecinii Moldovei, Ucraina și România, au ocupat locul 64 şi, respectiv, 55. În același timp, Ucraina a urcat în clasament șapte poziţii, iar România a coborât cu trei. Rusia a urcat în clasament trei poziții și se află pe locul 28.

Clasamentul Doing Business 2020 cuprinde modificările de reglementare pentru perioada mai 2018 – mai 2019.

Lideri mondiali în ușurința de a face afaceri au devenit Noua Zeelandă, Singapore, Hong Kong, Danemarca, Coreea, SUA, Georgia, Marea Britanie, Norvegia și Suedia.

Cea mai complicată situație este în Libia, Yemen, Venezuela, Eritreea și Somalia.Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.