R. Moldova a coborât o poziție în clasamentul Doing Business

În clasamentul Doing Business 2020, care evaluează ușurința de a face afaceri, Moldova ocupă locul 48 în rândul a 190 de ţări, coborând cu o poziţie faţă de ratingul precedent.

ziuaveche.ro

Potrivit Infotag, în studiu, care este realizat anual de Banca Mondială şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), Moldova are un indice de 74,4 şi s-a plasat între Armenia şi Belarus.

Reclame

În Doing Business 2020, din 10 indicatori, poziția Moldovei s-a îmbunătățit la cinci indicatori, la patru indicatori s-a înrăutăţit și la un indicator a rămas neschimbată.

Moldova a obţinut succese în deosebi la categoria obținerii autorizațiilor de construcție, unde a urcat de pe locul 172 pe 156. Potrivit experților BM, Moldova a simplificat lucrul cu autorizațiile de construcţie, asigurând controlul calității din partea autorităților de supraveghere și reducând timpul de deservire.

În domeniul executării contractelor, Moldova a trecut de la poziția 69 la 62, la plata impozitelor – de la 35 la 33, la recunoașterea insolvenței – de la 68 la 67 și la înregistrarea întreprinderilor – de la 14 la 13.

În domeniul înregistrării bunurilor, Moldova se menţine pe locul 22.

Cel mai mult s-a agravat situația privind protecția acționarilor minoritari, unde Moldova a ocupat locul 45, coborând 12 poziții. În ceea ce privește accesul creditelor, Moldova ocupă locul 48 (-4), în conectarea la sistemele de alimentare cu energie electrică – locul 84 (-3), în comerțul internațional – locul 38 (-3).

Vecinii Moldovei, Ucraina și România, au ocupat locul 64 şi, respectiv, 55. În același timp, Ucraina a urcat în clasament șapte poziţii, iar România a coborât cu trei. Rusia a urcat în clasament trei poziții și se află pe locul 28.

Clasamentul Doing Business 2020 cuprinde modificările de reglementare pentru perioada mai 2018 – mai 2019.

Lideri mondiali în ușurința de a face afaceri au devenit Noua Zeelandă, Singapore, Hong Kong, Danemarca, Coreea, SUA, Georgia, Marea Britanie, Norvegia și Suedia.

Cea mai complicată situație este în Libia, Yemen, Venezuela, Eritreea și Somalia.

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.