Anul viitor va fi pentru bibliotecari Anul Lecturii

Anul 2020 va fi pentru bibliotecari Anul Lecturii. O decizie în acest sens a fost luată miercuri, 30 octombrie, în cadrul Forumului Managerilor din Sistemul Național de Biblioteci cu genericul „Biblioteca anului 2020: consolidare, interconectare, participare”, ediția a XXIV-a, care și-a desfășurat lucrările la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Solicitată de agenție, directorul instituției-gazdă, Elena Pintilei, a menționat că în cadrul reuniunii au fost discutate tendințele și problemele actuale ale domeniului biblioteconomie și științe ale informării, trasate prioritățile de activitate ale bibliotecilor publice în anul 2020 în contextul realităților socio-culturale actuale, tendințelor de dezvoltare ale domeniului la nivel național și internațional, precum și a dezideratului Anului Bibliologic 2020 – Anul Lecturii.

Reclame

Potrivit Elenei Pintilei, pe parcursul reuniunii au fost scoase în evidență problemele majore cu care se confruntă comunitatea bibliotecară a țării, fără soluționarea cărora este imposibilă afirmarea bibliotecilor ca adevărate centre comunitare, instituții de cultură, cunoaștere și informare capabile să contribuie la dezvoltarea comunităților, la dezvoltarea multilaterală a cetățenilor și îmbunătățirea calității vieții acestora.

”În această ordine de idei, participanții la Forumul Managerilor 2019 au adresat un memoriu ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, prin care solicită susținerea și implicarea ministerului de resort în realizarea obiectivelor prioritare pentru anul 2020: Declararea Anului Bibliologic 2020 – Anul Lecturii, suplimentarea Programului pentru editarea cărții naționale – 2020 (orientarea spre recomandările IFLA/UNESCO la acest capitol – 0,25 cărți achiziționate per locuitor, indicatorul național constituind 0,072)”, a precizat Elena Pintilei.

De asemenea, bibliotecarii au solicitat elaborarea și promovarea unui program național de susținere a lecturii, susținerea proiectelor de interes național: Programul Național LecturaCentral, ediția a III-a 2020, Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău, Sistemul Integrat Informațional al Bibliotecilor din Moldova (SIBIMOL), implementarea cadrului legislativ și normativ, care să asigure funcționarea eficientă a bibliotecilor, asigurarea protecției sociale a bibliotecarului.

Totodată, ei au cerut crearea pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a Fondului „Dezvoltarea serviciilor bibliotecare” axat pe: coordonarea unor proiecte de mare importanță pentru domeniu, dezvoltarea competențelor bibliotecarilor în domeniul TIC, procurarea tehnicii, crearea cataloagelor electronice și retroconversia celor tradiționale, digitizarea patrimoniului documentar (cărți vechi, periodice de valoare etc.), procurarea softurilor, licențelor, programelor, susținerea și dezvoltarea site-urilor, portalurilor etc.

Prezentă la eveniment, secretarul de stat în domeniul culturii, Victoria Nagy Vajda, a afirmat că este bucuroasă de faptul că sistemul național de biblioteci funcționează foarte bine. ”Vă spun acest lucru în comparație cu alte sectoare ale culturii, cu care colaborăm și pe care trebuie să le subordonăm și să le dezvoltăm. Sunt încântată că pe partea de legislație, pe partea de norme, regulamente stăm destul de bine, suntem la zi, în comparație cu alte sectoare, care au legi învechite, care datează din anii 90 și la care lucrăm acum din greu. Mă bucură faptul că faceți acest eveniment pentru a stabili prioritățile pe care le aveți pentru anul 2020, un program de dezvoltare, iar noi din partea ministerului vom fi la curent, o să ne informați și acolo unde trebuie să intervenim să vă susținem, vă rog să nu ezitați să o faceți”, a spus demnitarul.

Victoria Nagy Vajda a menționat că de când a fost numită în această funcție, a discutat de mai multe ori cu reprezentanții bibliotecilor din Moldova și a stabilit câteva priorități pe care ministerul trebuie să le întreprindă de urgență. ”Înțelegem foarte bine că depozitele Bibliotecii Naționale sunt pline, iar cartea, inclusiv cea nouă, nu ajunge la bibliotecile din teritoriu. Vă îndemn, de câte ori veniți la Chișinău, să luați câte o geantă pentru a pune acolo câteva cărți pentru bibliotecile pe care le aveți în subordine până vom procura un mijloc de transport în acest sens”, i-a îndemnat oficialul pe bibliotecari.

Sistemul Național de Biblioteci din Republica Moldova este constituit din 2690 de biblioteci de toate tipurile, dintre care: două biblioteci naționale, 1332 biblioteci publice teritoriale, 1324 biblioteci ale instituțiilor de învățământ, 32 biblioteci specializate. Conform datelor statistice pentru anul 2018, bibliotecile dispun de 86.772.325 unități de păstrare, au servit 1.286.342 de utilizatori activi, care au împrumutat 24.180.162 de documente. Din totalul de biblioteci, doar 1774 dețin calculatoare, dintre acestea 1566 sunt conectate la internet. Pe parcursul anului 2018 au fost dezvoltate 6123 de parteneriate locale, naționale și internaționale.

MoldpresCategorii:Cultură

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.