Capitala Indiei s-a transformat într-o „cameră de gazare”

Peste cinci milioane de măști au fost distribuite în școlile din capitala Indiei, Delhi, după ce poluarea în aer a ajuns atat de toxică încât oficialii orașului au fost nevoiți să declare starea de urgență, informează BBC.

Allison Joyce/Getty Images

O decizie a Curții Supreme a impus numeroase restricții în oraș și în alte două state învecinate, pe măsură de calitatea aerului s-a deteriorat puternic. Toate lucrările pe șantiere au fost oprite timp de o săptămână, artificiile au fost interzise, iar școlile din oraș au fost închise timp de o săptămână.

Arvind Kejriwal, ministrul șef din Delhi, a spus că orașul a devenit „o cameră de gazare”.

Măștile au fost distribuite elevilor și părinților, iar Kejriwal le-a cerut oamenilor să le folosească cât mai mult.

Nivelul de particule microscopice (PM2.5) – un tip de poluare care implică particule fine cu diametrul mai mic de 2,5 microni (0.0025mm), care sunt inhalate în plămâni, a atins 533 de micrograme per metru cubic în Delhi. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca nivelul de particule PM2.5 să nu fie mai mare de 25 de micrograme pe metrul cubic în 24 de ore.

Pe măsură ce un smog alb a început să acopere orașul, locuitorii din Delhi au postat fotografii pe Twitter. Mulți sunt supărați că situația nu se schimbă de ani de zile.

Unul dintre principalele motive pentru care calitatea aerului din Delhi se deteriorează de la an la an în noiembrie și decembrie este acela că fermierii din statele învecinate Punjab și Haryana își ard câmpurile pentru a curăța terenurile. La degradare contribuie și artificiile lansate la festivalul Hindu din Diwali, precum și șantierele, fabricile și emisiile autovehiculelor.

Totuși, cea mai mare problemă este provocată de fermierii care ard aproximativ 23 de milioane de tone de resturi ale recoltelor, întinse pe 80.000 de kilometri pătrați.

Fumul rezultat este un amestec periculos de particule de materie, dioxid de carbon, dioxid de azot și dioxid de sulf.

Folosind imagini din satelit, cercetătorii de la Universitatea Hardvard estimează că aproape jumătate din poluarea din Delhi între anii 2012 și 2016 a fost produsă de arderea câmpurilor.

Focurile sunt atât de răspândite încât apar și pe imaginile din satelit realizate de NASA.

Ce sunt particulele PM 2.5 și PM10?

Particulele de materie 2.5 sau PM 2.5 resprezintă un tip de poluare cu particule al căror diametru este mai mic de 2,5 microni (0,0025 mm).

Un al doilea tip este PM10 – particule al căror diametru este sub 10 microni (praf, polen, mucegai).

Spre comparație, un fir de păr are un diametru de 50-70 de microni, iar un grănute de nisip are 90 microni.Categorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.