Numărul persoanelor care locuiesc peste hotare și primesc pensia în R. Moldova a crescut de 10 ori în ultimii ani

Numărul pensionarilor care domiciliază peste hotare şi primesc pensia din Republica Moldova a crescut de 10 ori în ultimii cinci ani. Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a precizat că acest fapt se datorează atât sporirii numărului statelor cu care Moldova a încheiat acorduri în domeniul securităţii sociale, cât şi intensificării proceselor migratorii la nivel european.

Dan Guțu / ipn.md

Astfel, dacă la sfârşitul anului 2014, când erau în vigoare doar nouă acorduri de securitate socială, au fost stabilite pensii unui număr de 62 de persoane, apoi în luna octombrie 2019 numărul acestora a atins cifra de 650. Doar din luna martie a anului curent au fost stabilite 70 pensii persoanelor care locuiesc în Germania.

Reclame

În prezent, 803 persoane care au lucrat legal pe teritoriul altor state şi au revenit în Moldova primesc pensii de la instituţiile competente ale statelor respective. Astfel, 311 persoane beneficiază de pensii transferate din România, 213 – din Cehia, 87 – din Austria, 81 – din Bulgaria, 67 – din Portugalia, 27 din Polonia şi din alte state. Aceste persoane dispun concomitent şi de dreptul la pensie, stabilită pentru stagiul realizat în Republica Moldova.

Actualmente, CNAS aplică 12 acorduri în domeniul securităţii sociale cu Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România şi Ungaria. Acordul semnat cu Turcia va intra în vigoare după ratificarea documentului de către ambele ţări.

TVR MoldovaCategorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.