BNM prognozează o încetinire a ratei inflației în 2020

Banca Națională a Moldovei (BNM) se așteaptă la o reducere semnificativă a ratei inflației în anul 2020, a cărei valoare se așteaptă la nivelul de 5,9%.

moldpres.md

Potrivit Infotag, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că scăderea indicelui prețurilor de consum în anul viitor va fi facilitată de o scădere a prețului la gazele naturale cu aproximativ 4,7%, precum și a produselor petroliere.

Reclame

Inflaţia de bază se va majora până la sfârşitul anului 2019, stabilizându-se în anul 2020 şi inversând trendul spre sfârşitul orizontului de prognoză.

În acest sens, BNM analizează posibilitatea de a ușura orientarea politicii monetare în anul următor. Cu toate acestea, guvernatorul BNM nu a venit cu explicații în acest sens, subliniind că autoritatea de reglementare mai întâi trebuie să ia cunoştinţă de proiectul bugetului de stat pentru anul 2020 și de politica fiscală a Guvernului pentru anul viitor.

Vorbind despre reglementarea, supravegherea și reformarea sectorului bancar, Octavian Armașu a spus că, până la sfârșitul anului 2019 și în 2020, BNM va aproba un șir de reglementări noi.

La 1 iulie 2019, au intrat în vigoare noile reglementari conform cerințelor Basel III şi Instrucţiunea cu privire la prezentarea rapoartelor COREP în scopuri de supraveghere, conform căreia băncile calculează fondurile proprii diminuându-le nu numai cu expunerile la riscul de credit, dar luând în consideraţie riscul de piaţă, riscul operațional și riscul de decontare. De asemenea, noile reglementări au stabilit şi mărimea amortizoarelor de capital, care vor atenua impactul asupra fondurilor proprii.

Guvernatorul atras atenția asupra faptului că, în prezent, BNM implementează ultima etapă a Programului cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, lansat cu scopul de transparentizare a acţionariatului bancar, evaluare a procesului de creditare a părţilor afiliate, consolidare a financiară a sectorului bancar, precum și reducere a creditelor neperformante.Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.