Maia Sandu despre frica lui Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se teme de un procuror general independent, de aceea, își dorește căderea actualului Guvern. De asemenea, șeful statului are frica unui contracandidat puternic la următoarele alegeri prezidențiale, în contextul în care Guvernul Sandu a început să livreze rezultate bune. Declarația aparține șefei executivului, Maia Sandu. Potrivit ei, din această cauză Igor Dodon și socialiștii au reacționat cu moțiune de cenzură drept răspuns la decizia Guvernului de asumare a răspunderii față de modificarea Legii Procuraturii, care ar permite prim-ministrului să înainteze o listă scurtă de candidați la funcția de procuror general, transmite IPN.

Maia Sandu și Igor Dodon. Colaj: zdg.md

„Cred că această reacție și dorință de a da jos acest Guvern vine din două motive: frica de un procuror independent și frica de alegeri prezidențiale și, eventual, de un contracandidat puternic. În momentul în care acest Guvern începe să producă rezultate (…) și eu cred că Igor Dodon este speriat de faptul că aceste rezultate vor deveni tot mai multe, vor fi resimțite de tot mai mulți cetățeni și a hotărât, din tot acest egoism al lui, să dea jos Guvernul, să pună în pericol multe proiecte și multe lucruri bune care s-ar putea întâmpla pentru cetățeni în următoarele luni, doar ca să se protejeze pe sine de procuror și, eventual, de contracandidați la prezidențiale”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

Reclame

Maia Sanu a explicat că după înaintarea listei scurte de candidați pentru funcția de procuror de către prim-ministru, urmează alte două etape: selectarea de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a unuia dintre candidați și înaintarea lui președintelui țării, apoi numirea acestuia în funcție de către șeful statului. Șefa executivului susține că CSP poate returna lista premierului, dacă argumentează că o persoană sau alta nu merită să fie în această listă.

Prim-ministra aduce drept răspuns la învinuirile că prin această inițiativă și-ar dori un procuror care să-i fie loial faptul că nu a făcut ilegalități ca să aibă interesul ca în fruntea Procuraturii Generale să vină o persoană care ar proteja-o. „Nu știu dacă Igor Dodon poate să spună același lucru, nu știu dacă poate să afirme cu seninătate și cu certitudine că nu are de ce să-i fie frică de un procuror general. Și eu cred că aici este problema cea mare”, a spus ea.

Inițiativa Guvernului a venit după ce ministra justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului de preselecție a candidaților la funcția de procuror general. După ce comisia de preselecție sub egida Ministerului a anunțat că a selectat patru candidați, în spațiul public au apărut informații acuzatoare la adresa unuia dintre candidați. Ulterior, Maia Sandu i-a cerut comisiei să-și revadă rezultatul preselecției.

Ca rezultat al asumării răspunderii, Partidul Socialiștilor a înaintat în Parlament moțiune de cenzură.Categorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.