Guvernul Chicu a depus jurământul de învestire

Noii membri ai Cabinetului de miniştri au depus astăzi jurământul de învestire. La eveniment au participat speakerul Zinaida Greceanîi şi preşedintele R. Moldova, Igor Dodon.

Ion Chicu

Şeful statului i-a felicitat pe noii miniştri şi a menţionat că speră că noul Guvern nu va mai face “improvizaţii”, ci va munci în folosul oamenilor.

„Sunteţi un Guvern învestit cu cele mai multe voturi şi din păcate nu aveţi în spate o majoritate politică. Aţi fost votaţi nu pe baza unor afinităţi politice, ci veniţi să soluţionaţi problemele oamenilor. Ar fi bine să fiţi mai puţin timp în birouri şi mai mult în teritoriu şi să învăţaţi din greşelile comise în ultimele cinci luni. Reforma justiţiei este prioritară, iar aceasta trebuie făcută nu doar la televizor. Odată cu sfârşitul iernii trebuie demarat procesul de construcţie a drumurilor”, a opinat Dodon.

Reclame

„Avem nevoie de o politică externă echilibrată. R. Moldova nu face diferenţă între partenerii externi. Nu aveţi timp de acomodare, avem nevoie de progrese imediate, iar dacă lucrurile nu vor merge corect voi solicita schimbări la Guvern”, a adăugat Dodon.

Premierul Ion Chicu a menţionat în faţa conducerii ţării că noua garnitură guvernamentală este gata să se angajeze pentru redresarea situaţiei din ţară. „Principalele acţiuni vizate în programul acestui Guvern se pliază cu recomandările Preşedintelui ţării. Acum, în premieră, ramura executivă, legislativă şi prezidenţială au obiective comune şi vom munci pentru a îndeplini misiunea”, a spus Chicu.

Noul cabinet condus de premierul Ion Chicu va fi format din nouă ministere şi va avea doi vicepremieri. Astfel, funcţia de viceprim-ministru, ministru al Finanţelor va fi deţinută de Sergiu Puşcuţă. Fotoliul de vicepremier pentru Reintegrare i-a revenit lui Alexandru Flenchea. Funcţia de ministru al Economiei şi Infrastructurii va fi exercitată de Anatol Usatîi.

Portofoliul de ministru al Afacerilor Interne a revenit lui Pavel Voicu, iar în fotoliul de ministru al Justiţiei se va regăsi Fadei Nagacevschi. Ministerul Afacerilor Externe va fi condus de diplomatul Aureliu Ciocoi, iar cel al Apărării de generalul Victor Gaiciuc.

Ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării a fost desemnat Corneliu Popovici. Ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a devenit Viorica Dumbrăveanu. Noul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a fost numit Ion Perju.

La ceremonia de învestire a fost prezent şi başcanul Găgăuziei Irina Vlah.

Ion Chicu este al 14-lea prim-ministru al Republicii Moldova de la declararea independenței țării. Cel mai lung mandat în fruntea executivului l-a avut Vasile Tarlev, care a exercitat această funcție timp de șapte ani. În ultimii 10 ani, Moldova a avut șase premieri: Vlad Filat (2009-2013), Iurie Leancă (2013-2015), Chiril Gaburici (2015), Valeriu Streleț (2015), Pavel Filip (2016-2019) și Maia Sandu (2019).

MoldpresCategorii:Actualitate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.