În primele nouă luni, R. Moldova a importat mărfuri în valoare de peste 4 mlrd dolari

În primele nouă luni ale anului curent, importurile de mărfuri au constituit 4,272 miliarde de dolari, volum mai mare cu 2,3% faţă de cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2018. Importurile de mărfuri din ţările Uniunii Europene s-au cifrat la 2,134 miliarde de dolari deţinând o pondere de 50% în totalul importurilor.

atimespeed.com

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în aceeaşi perioadă, importurile de mărfuri provenite din ţările CSI au avut o valoare de 1,030 miliarde de dolari, care echivalează cu o cotă de 24,1% în total importuri.

Reclame

Analiza evoluţiei importurilor pe ţări în ianuarie-septembrie 2019, comparativ cu perioada similară a anului trecut, relevă creşterea importurilor din Turcia (+17,7%), India (+20,9%), Vietnam (+34,2%), Pakistan (+40,0%), Maroc (+44,1%) etc.

În primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2018, au sporit importurile de vehicule rutiere (+9,9%), produse medicinale şi farmaceutice (+10,5%), gaz şi produse industriale obţinute din gaz (+10,0%). De asemenea, au crescut importurile de legume şi fructe (+7,3%), instrumente şi aparate profesionale, ştiinţifice şi de control (+13,0%), tutun brut şi prelucrat (+13,5%) etc.

Totodată au scăzut importurile de petrol, produse petroliere şi produse înrudite (-7,5%), fire, ţesături şi articole textile şi produse conexe (-8,4%), , materiale plastice sub forme primare (-8,8%), seminţe şi fructe oleaginoase (-11,4%), hrană destinată animalelor (-12,5%) etc.

Majoritatea importurilor de mărfuri au fost realizate cu mijloacele de transport rutier – 84,8% din importuri.Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.