Miza Guvernului Chicu este câștigarea alegerilor prezidențiale, experți

Mai mulţi experţi politici susţin că noul guvern nu este unul tehnocrat ci unul care să-l ajute pe Igor Dodon să câştige ce al doilea mandat la alegerile prezidenţiale din 2020.

fb.com/dodon.igor1

Aceiaşi experţi susţin că decizia de a implementa un pachet de proiecte sociale are scopul de a cuceri electoratul, în timp ce Republica Moldova va intra într-o zona de stagnare a reformelor de integrare europeană.

Reclame

Experţii susţin că tot ceea ce s-a întâmplat, în ultimele zile, este un scenariu pregătit din timp. Pentru a-şi consolida interesele, preşedintele Igor Dodon a promovat oameni din anturajul său, aşa cum a făcut şi Vladimir Voronin.

„Acest guvern tehnocrat şi minoritar este produsul şi vine din iniţiativa şefului statului, Igor Dodon, care şi-a delegat majoritatea consilierilor în acest guvern. Domnia sa ar putea fi şi candidat pentru funcţia de şef al statului şi locomotivă electorală pentru partidul socialiştilor”, a declarat analistul politic Igor Boţan.

Guvernul şi-a asumat un mandat de un an, exact până la alegerile prezidenţiale.

„Respectiv toată agenda este focusată strict pe obiectul lui Igor Dodon, câştigarea următorului mandat. Vedem o copiere a modelului de gestionare, atunci când în zi de marţi oligarhul lansa anumite obiecte, iar guvernul muncea pentru realizarea acestora capricii”, este opinia politologului Veceslav Negruţa

Experţii mai spun că Republică Moldova riscă să bată pasul pe loc la multe capitole, inclusiv reforme şi integrare europeană. Asta se va simţi în bugetul de stat din cauză micşorarii finanţărilor externe.

„Ar fi deplorabil pentru Republica Moldova dacă se va proceda ca în trecut atunci vectorii de politică externă va fi un joc cu suma zero. Îmbunătăţim relaţiile pe o direcţie strategică, le înrăutăţim pe alta”, a afirma analistul Victor Jug.

Şi proiectele Guvernului Sandu privind dezoligarhizarea şi reforma justiţie ar putea căpată o altă întorsătură. Stabilitatea politică actuală a fi singurul avantaj, în opinia experţilor.

„Nimeni nu are interes să iasă murdar cu eşecuri şi o ţară degradată.”, a spus Victor Stepaniuc, politolog.

De la preşedinţie nu a răspuns nimeni la telefon pentru a oferi o reacţie la opiniile experţilor.

TVR MoldovaCategorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.