Boom pe piața creditelor imobiliare în R. Moldova

Pe piața creditelor pentru imobil s-a produs un adevărat boom, mai ales în ultimii doi ani, după lansarea Programului guvernamental „Prima Casă”. În ultimii zece ani, suma creditelor noi pentru imobil, acordate anual de băncile comerciale, a crescut de peste 25 de ori, o evoluție mai impresionantă înregistrându-se în ultimii doi ani. Astfel, dacă în 2009 au fost contractate credite pentru imobil în sumă de 104,7 milioane de lei, în zece luni ale anului 2019 valoarea acestor împrumuturi s-a ridicat la 2 miliarde 626,1 milioane de lei.

bancibancomate.ro

Piața creditelor imobiliare a crescut după anul 2009, pe fondul reducerii ratei dobânzii, însă după criza bancară s-a prăbușit și și-a revenit abia în 2017, iar în anul următor s-a dublat, când rata dobânzii a coborât sub 7 la sută.

Reclame

„După criza bancară și stoparea unor construcții, urmare a falimentării mai multor companii, băncile s-au reorientat, ele oferă credite persoanelor fizice care investesc în imobil”, a declarat pentru MOLDPRES economistul Veaceslav Ioniță. El afirmă că contractarea unui credit imobiliar devine rentabilă în condițiile în care rata dobânzii este sub 10 la sută, lucru care s-a întâmplat în anii 2017-2019.

În 2019, dobânda la creditele imobiliare a coborât la minimul istoric de 6,22 la sută lunar, însă pe fondul creșterii inflației, aceasta a revenit în octombrie la nivelul anului precedent.

Potrivit estimărilor economistului Ioniță, soldul creditelor ipotecare se cifrau în octombrie 2019 la 5,9 miliarde de lei, față de 1,5 miliarde în 2012.

„Cetățenii Republicii Moldova au cumpărat în trimestrul trei din anul curent, adică în perioada lunilor iulie – septembrie, 8,5 mii de apartamente, cheltuind circa 270 milioane de euro. Această cifră este dublă față de media înregistrată în ultimii ani. 72% din apartamente au fost procurate cu banii pe masă, cifră-record, nemaiîntâlnită până acum”, constată expertul.

Un număr de 3560 de persoane și-au procurat o locuință prin intermediul programului „Prima casă”, de la lansarea acestuia în martie 2018 și până în prezent. Potrivit datelor Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, suma totală a creditelor acordate de către bănci pentru procurarea celor peste 3 500 de locuințe constituie 1,78 miliarde de lei, iar suma garanțiilor active a depășit cifra de 891 milioane de lei.

Potrivit Biroului Național de Statistică, volumul lucrărilor de construcții la categoria „clădiri rezidențiale” a crescut, în nouă luni ale acestui an, cu 12,7 la sută față de anul precedent, până la 2,1 miliarde de lei.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.