Împrumutul rusesc promis R. Moldova va provoca mari probleme economice, analiză

Împrumutul promis de Moscova noilor autorități din Rep. Moldova este văzut drept o contrapondere față de UE și FMI, titrează publicația electronică BalkanInsight. Noul guvern de la Chișinău ochește surse alternative în est, în caz că relațiile cu Uniunea Europeană și Fondul Internațional Monetar vor eșua, mai scrie BalkanInsight.

După înlăturarea premierului pro-european Maia Sandu și instalarea unui guvern pro-moscovit sub conducerea lui Ion Chicu, Rusia a promis săptămâna trecută un împrumut de 500 de milioane de dolari americani. Republica Moldova ar putea întrerupe colaborarea cu FMI, a declarat Ion Chicu, marți seara, la o emisiune TV, și nu este pentru prima dată când fostul consilier al președintelui Igor Dodon, critică acordul cu FMI.

Reclame

Totuși, creditul rusesc ar putea adânci Republica Moldova în și mai mari probleme economice pentru că va duce la majorarea cu o treime a datoriei externe, consideră expertul Veaceslav Negruță, declarație făcută pentru IPN.

Republica Moldova are o datorie externă de 1,6 miliarde de dolari americani. Veaceslav Negruță spune că dacă statul se va mai împrumuta cu încă jumătate de milion, această datorie va deveni îngrijorător de mare – aproximativ 25 la sută din PIB-ul total (8,1 miliarde USD).

Noul raportor pentru Republica Moldova din Parlamentul European, Dragoș Tudorache, a avertizat că UE va sancționa noua guvernare dacă nu-și va îndeplini angajamentele asumate prin Acordul de Asociere în 2014.

balkaninsight.comCategorii:Actualitate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.