Mii de polonezi au demonstrat în semn de solidaritate cu un judecător suspendat din funcție pentru că a contestat reformele din justiție

Mii de polonezi au demonstrat duminică în Polonia în semn de solidaritate cu judecătorii, după ce un judecător a fost suspendat din funcţie pentru că a pus sub semnul întrebării reformele din justiţie ale partidului de guvernământ, semn că îngrijorările legate de respectarea legii vor marca cel de-al doilea mandat al formaţiunii Dreptate şi Justiţie, transmite Reuters.

De la venirea la putere în 2015, partidul Dreptate şi Justiţie a fost în conflict cu Uniunea Europeană din cauza reformelor despre care criticii afirmă că subminează independenţa justiţiei.

Reclame

Suspendarea judecătorului Pawel Juszczyszyn, săptămâna trecută, a readus subiectul în centrul atenţiei.

„Cred că legea şi onestitatea vor avea câştig de cauză până la urmă”, a spus Juszczyszyn protestatarilor, în faţa Ministerului de Justiţie din Varşovia.

„Cer judecătorilor – nu vă lăsaţi intimidaţi, fiţi independenţi, fiţi curajoşi, suntem puternici”, a declarat Juszczyszyn.

Guvernul a justificat reformele ample din justiţie – între care modul în care sunt numiţi judecătorii – arătând că sunt necesare pentru a îmbunătăţi eficienţa instanţelor şi a elimina vestigiile din era comunistă, din perioada 1945-89.

Protestele au avut loc în cel puţin 105 oraşe, potrivit organizatorilor, iar televiziunile i-au arătat pe demonstranţi fluturând steaguri ale Poloniei şi Uniunii Europene şi purtând pancarde inscripţionate cu sloganuri ca ”Fără lege nu există justiţie”.

Scriitoarea Olga Tokarczuk, deţinătoare a unui premiu Nobel, s-a aflat printre cei care au cerut oamenilor să protesteze.

„Îmi exprim solidaritatea cu judecătorii reprimaţi şi vă încurajez să vă alăturaţi demonstraţiilor, în apărarea lor”, a scris Tokarczuk pe Twitter.

Poliţia din Varşovia a refuzat să spună câte persoane au protestat în oraş.

Juszczyszyn, judecător detaşat la un tribunal regional din Olsztyn, în estul Poloniei, de la o curte inferioară, a fost revocat din funcţie în mod neaşteptat, atunci când a pus sub semnul întrebării numirea unui judecător de către un nou organism, creat potrivit reglementărilor introduse de partidul Lege şi Justiţie.

Joi, un ofiţer disciplinar numit de ministrul Justiţiei a declanşat o procedură împotriva lui Juszczyszyn, iar acesta a fost suspendat vineri din funcţie.

News.roCategorii:Externe

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.