De unde R. Moldova va cere bani pentru procurarea gazului, dacă vor fi probleme cu tranzitul prin Ucraina

Moldova intenţionează să ceară de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ajutor financiar de până la $90 mil. pentru procurarea gazului, în cazul în care vor fi probleme cu tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina. În acest scop, Guvernul a aprobat miercuri iniţierea negocierilor privind semnarea unui acord în acest sens.

Potrivit agenției INFOTAG, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a declarat că împrumutul este necesar ca ultimă soluție pentru achiziționarea unei cantități mari de combustibil (până la 400 mil. de metri cubi) pe piața ucraineană și / sau europeană, iar mijloacele vor fi solicitate la necesitate.

Reclame

„Instrumentul financiar va fi utilizat numai dacă „Moldovagaz” va anunţa că este imposibil să ofere servicii de furnizare a gazelor naturale. Totodată, din condițiile BERD reiese necesitatea de a garanta creditul extern destinat pentru a finanța achiziția de gaze”, a spus el.

Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că această inițiativă are drept scop asigurarea securității energetice a Moldovei și, de asemenea, este un scenariu de rezervă, în cazul în care tranzitul de gaze naturale din Federaţia Rusă prin Ucraina către Europa de Sud-Est va fi limitat sau sistat de la 1 ianuarie 2020.Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.