Vama a încasat peste 22,8 miliarde de lei în 2019

În anul 2019, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 22,8 miliarde lei, înregistrând astfel o creștere cu circa 1 mlrd 486 mil. lei (cca 7% ) mai mult față de anul 2018 și cu 2 mlrd 524 mil. lei (12,4%) mai mult comparativ cu anul 2017.

customs.gov.md

În continuare, ponderea cea mai mare o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale. Referitor la categoriile de mărfuri supuse accizelor, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de 41,4%, urmat de produsele din tutun, care generează 33,4% și autovehicule, cu o cotă de 18%.

Reclame

Creșterea încasărilor administrate de Serviciul Vamal este determinată, preponderent, de perfecționarea continuă a funcționarilor vamali în vederea efectuării unui control calitativ, declararea autentică a bunurilor de către agenții economici de bună-credință, dar și de progresele înregistrate în domeniul antifraudă.

Un alt factor ce influențează sporirea colectărilor la buget vizează măsurile de simplificare a procedurilor vamale și facilitare a comerțului internațional, cum ar fi declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) sau Exportator Aprobat.Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.