Iranul asigură Irakul de „respectul deplin” al suveranității sale

Iranul a dat asigurări miercuri într-o scrisoare adresată Organizaţiei Naţiunilor Unite de „respectul său deplin” pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Irakului, după ce Teheranul a lansat cu o zi înainte 22 de rachete asupra unor baze irakiene unde staţionau soldaţi americani, notează AFP.

Xinhua

Aceste tiruri i-au atras Iranului convocarea ambasadorului său la Bagdad.

Reclame

Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi Consiliului de Securitate, ambasadorul Iranului la Naţiunile Unite, Majid Takht-Ravanchi, a subliniat că ţara sa are un „respect deplin pentru independenţa, suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Irakului”.

„Operaţiunea a fost precisă şi a vizat obiective militare astfel încât să nu provoace pierderi colaterale în rândul civililor şi instalaţiilor civile din zonă”, a adăugat diplomatul iranian în această scrisoare difuzată de ambasada Republicii Islamice.

Iranul se angajează „să menţină pacea şi securitatea internaţională şi subliniază că nu caută o escaladare sau războiul”, a precizat Majid Takht-Ravanchi.

„Irakul este o ţară independentă (…) şi nu vom permite să devină un câmp de luptă”, a indicat într-un comunicat Ministerul irakian de Externe.

Bagdadul l-a convocat în urmă cu câteva zile pe ambasadorul Statelor Unite pentru asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său irakian într-un raid aerian în Irak.

AgerpresCategorii:Externe

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.