Leul moldovenesc a început anul la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani

Leul moldovenesc a început anul 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. Față de coșul valutar EURO&USD, leul a atins cota de 18,28 puncte. Comparativ cu USD, leul a înregistrat performanțe mai slabe, însă are situația mult mai bună față de EURO, menționează economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, transmite IPN.

Dan Guțu / ipn.md

Într-o postare pe Facebook, Veaceslav Ioniță menționează că în 2019 leul moldovenesc a avut un comportament „în oglindă” comparativ cu anul 2018. În 2018 a înregistrat în prima jumătate de an o apreciere continuă, apoi a urmat o perioadă de depreciere. Iar în 2019 situația a fost diametral opusă. Mai întâi am asistat la o depreciere puternică a leului, apoi au urmat mai multe luni de apreciere.

Reclame

Pentru 2020 expertul recomandă Băncii Naționale să evite situații din 2019, când am asistat la aprecieri/deprecieri bruște ale valutei naționale. „BNM nu urmărește scopul menținerea la anumit nivel a cursului valutar, dar cu certitudine BNM este obligată să evite situații de stres pe piața valutară”, precizează Veaceslav Ioniță.

Economistul susține că rezervele valutare de peste trei miliarde de dolari permite BNM-ului să asigure o fluctuație lină a cursului valutar și să nu admită șocuri valutare pe piață.Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.