Slusari transmite Procuraturii anexele raportului Kroll care conțin nume

Președintele fostei Comisii parlamentare de anchetă privind frauda bancară, deputatul Alexandru Slusari, susține că astăzi, 13 ianuarie, la prima oră va expedia procurorului general două anexe la raportul Kroll, care conțin mai multe nume ale persoanelor implicate în devalizarea sistemului bancar și care, potrivit lui, demult sunt arhicunoscute, transmite IPN.

„Situația, în opinia mea, este mai mult decât ridicolă. Este o confirmare mai mult decât elocventă a faptului capturării justiției în perioada 2014-2019. La 22 martie 2018, reprezentantul companiei Kroll în prezența conducerii Băncii Naționale a transmis Procuraturii Anticorupție raportul Kroll 2 cu toate anexele și numele. Acest fapt ne-au confirmat atât BNM, cât și angajații agenției Kroll, cu care membrii Comisiei de anchetă au avut întâlnire oficială în iulie 2019. După eforturi suplimentare, Comisia de anchetă a obținut pe data de 20 septembrie 2019 toate anexele la raportul Kroll 2 cu indicarea „eroilor” furtului miliardului”, menționează Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook.

Parlamentarul este ferm convins că ancheta jafului bancar a fost tergiversată, iar Procuratura Generală în prezent nu dispune de toate materialele din raportul Kroll 2. „Trebuie să răspundă penal nu doar Morari, ci și alte persoane-factori de decizii, cum ar fi Bețișor, Harunjen și Popa. Posibil lista celor vinovați este mai mare. Cinci ani Procuratura a mimat investigarea și nu a întors niciun ban din miliardele furate, care Guvernul Plahotniuc le-a pus pe umerii cetățenilor în suma dublă, iar Guvernul Dodon refuză să le scoată. Dacă în foarte scurt timp persoanele nominalizate nu sunt trase la răspundere, putem constata că justiția rămâne amorțită și controlată politic”, a notat deputatul.

Potrivit lui, aceeași regulă este valabilă și „pentru alte dosare de rezonanță gen finanțarea lui Dodon din străinătate, Aeroport, răpirea profesorilor turci, privatizări și concesionări ilicite, Arena Națională, persecutarea activiștilor civici și politici și multe altele”. În opinia sa, datoria opoziției și societății civile este să mențină presiunea maximă în vederea neadmiterii mușamalizării acestor cazuri, inclusiv prin proteste.

Anterior, Procuratura Generală anunța că anexele ridicate ale raportului nu conțin un document cu denumirea „lista beneficiarilor finali” sau un alt document cu o listă exhaustivă a beneficiarilor finali. În acest sens, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a expediat în adresa vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, un demers prin care a solicitat remiterea către PG a listei beneficiarilor finali, existența căreia a fost confirmată de unii deputați.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.