Cântărețul Ștefan Petrache, petrecut pe ultimul drum

Regretatul cântăreț de muzică ușoară Ștefan Petrache, Artist al Poporului, deținător al „Ordinului Republicii” a fost petrecut joi, 16 ianuarie pe ultimul drum. Artistul s-a stins din viață luni seară, la vârsta de 70 de ani.

Ștefan Petrache

Sicriul cu corpul neînsuflețit al interpretului a fost depus în sala de concerte a Palatului Național „Nicolae Sulac”, unde a avut loc un miting de doliu.

Reclame

În alocuțiunea sa, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a menționat că astăzi cultura noastră este văduvită de o personalitate de excepție. „A fost un om de o cumsecădenie proverbială, un veritabil reprezentant al elitei intelectuale, așa cum puțini alții au fost în stare să fie. Demnitatea sa ne poate servi tuturor drept exemplu călăuzitor în viață. Cântecele lui ne-au înfrumusețat tinerețea și ne-au făcut să nu uităm de cele mai înălțătoare versuri ale poeților naționali. Ele vor continua cu siguranță să fie ascultate și apreciate de către generațiile viitoare”, a subliniat oficialul.

În context, academicianul Aurelian Dănilă, doctor habilitat în studiul artelor, a afirmat că Ștefan Petrache a cântat nu numai cu vocea, dar și cu sufletul. „Muzica lui va fi cunoscută de mai multe generații care vor urma”, a constatat Aurelian Dănilă.

Solicitat de Moldpres, cântărețul Alexandru Lozanciuc a spus că în 1966, tata i-a cumpărat un disc de vinil cu patru piese interpretate de Ștefan Petrache. „Vocea lui m-a cucerit pentru totdeauna. El a fost artistul numărul unu în muzica ușoară de la noi”, a remarcat Alexandru Lozanciuc.

Ștefan Petrache s-a născut la 8 mai 1949, în satul Vânători, raionul Nisporeni. Și-a făcut studiile la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1978-1983). A fost solist în Orchestra Simfonică și de Estradă a Radioteleviziunii Moldovenești (1974-1975), în formațiile vocal-instrumentale „Orizont” (1977), „Contemporanul” (1978-1981), director artistic și solist al formației „Plai” (1982-1987). Între anii 1988-1990, Ștefan Petrache a fost solist în formația de promovare a muzicii a Filarmonicii de Stat din Chișinău. A înregistrat piesele „De-aș avea”, „În august”, „Chemarea casei părintești”, „Ce-aș fi fost”, „Crede-mă”, „Balada haiducească”, „Iubește”, „Monolog” etc.

Ștefan Petrache a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe str. Armenească din capitală.Categorii:Cultură

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.