Petru Jardan: Concesionarea Aeroportului din Chișinău era soluția optimă; Peste 50% din aeroporturile lumii sunt date în concesiune

După ce eșuaseră câteva tentative de a moderniza aeroportul prin accesarea unor credite de la BERD, soluția optimă era ca Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) să fie transmis în concesiune, așa că moldovenii nu au inventat bicicleta atunci când au decis să procedeze astfel. Mai bine de jumătate din toate aeroporturile din lume se dezvoltă fiind date în concesiune.

Captură de ecran: ru.publika.md

Afirmațiile au fost făcute într-o emisiune de la Publika TV de către Petru Jardan, fost director al companiei Avia Invest, care gestionează AIC.

În privința transformărilor care au urmat la AIC după transmiterea lui în concesiune, Petru Jardan afirmă că statul ar trebui să se mândrească cu ele. Dezvoltarea infrastructurii AIC au făcut să crească radical standardele ce țin de asigurarea siguranței zborurilor, a subliniat Jardan.

În contextul realizării angajamentelor anunțate recent de către noul investitor al AIC, Petru Jardan a spus că acestea sunt pe deplin realizabile. AIC poate și trebuie să devină un hub important prin care să treacă cât mai multe curse tranzit, a spus Jardan.

Iar expertul Ian Lisnevschi, directorul „Intellect Group”, a spus în cadrul aceleiași emisiuni că statul trebuie să aibă o relație corectă și previzibilă în raport cu investitorii. În cazul AIC, expertul a sugerat că autoritățile nu au dat dovadă de consecutivitate, iar disputele continue pe tema concesionării AIC arată faptul că o chestiune economică a fost transformată într-o problemă politică din care unii demnitari și actori politici fac show.

În 2013, AIC a fost transmis în concesiune companiei Avia Invest pentru 49 de ani, perioadă în care urmează să fie investite peste 244 milioane de euro. Până acum, Avia Invest a investit circa 96 de mil. de euro. AIC a fost recunoscut, în câteva rânduri, drept aeroportul cu cea mai dinamică dezvoltare din CSI. În ultimii șase ani, fluxul anual de pasageri s-a dublat, ajungând la circa 3 mil., iar numărul zborurilor s-a triplat până la circa 28 de mii, în 2018. În prezent, 19 companii aeriene operează zboruri regulate şi charter prin AIC spre 40 de destinaţii din toată lumea.Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.