Exporturile de vin moldovenesc în 2019 au înregistrat cifre record

Exportul vinului moldovenesc, calificat de experţi „produs al mândriei naţionale”, este pe un trend ascendent, atingând în anul 2019 o valoare maximă faţă de ultimii cinci ani.

moldpres.md

Potrivit Instituţiei Publice Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (IP ONVV), pe parcursul anului 2019, atât volumul exporturilor de vinuri moldovenești, cât și valoarea acestora, au fost la cel mai înalt nivel înregistrat din 2014 până în prezent.

Reclame

Astfel, conform ONVV, „în 2019, Republica Moldova a exportat 156.674 milioane de litri de vin, în creștere cu 9% (sau cu 12.607 mln de litri) față de anul trecut. Din totalul volumului exportat, vinurile liniștite dețin o cotă de 94%, divinurile și distilatele – 3%, vinurile fortificate – 2%, iar spumantele – 1%”.

Țara noastră a exportat vin în 67 de țări ale lumii, în sumă de 3.086 milioane de lei, cu 9,2% (sau cu 0,26 milioane) mai mult decât în anul 2018. Vinurile liniștite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile – 20%, iar spumantele și vinurile fortificate – câte 3%.

Oficiul Național al Viei și Vinului promovează și susține în mod prioritar exportul de vinuri îmbuteliate. Astfel, în 2019, volumul vinurilor exportate pe piețele continentului european și asiatic a înregistrat o creștere constantă. Pe parcursul anului 2019, România a continuat să fie o piață strategică și se află în fruntea clasamentului țărilor care importă Vinul Moldovei, atât după volumul exporturilor, cât și în funcție de veniturile generate. Topul mai cuprinde țări precum: Polonia, Federaţia Rusă, China, Cehia, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Canada şi SUA.

Exporturile de vin în vrac au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă în anul 2019 și au ajuns la 108.002 milioane de litri. Principala destinație a exporturilor de vin în vrac rămâne a fi Belarus, piață care deține 43% din totalul cantității de litri de vin în vrac exportați și 39% din totalul veniturilor acumulate.

Cifrele arată că în top zece țări în care Moldova a exportat cel mai mult vin în vrac se regăsesc Belarus, Georgia, Federația Rusă, Marea Britanie, Cehia, România, Germania, Ucraina, China şi Italia. „Creșterile volumelor vinului în vrac pentru export se datorează faptului că recolta de struguri a fost una peste media anuală”, au estimat specialiştii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

În anul 2019, vinurile moldovenești au ajuns în premieră în Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câțiva ani, Vinul Moldovei a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia și Libia.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.