Dodon a recunoscut principalul pericol pentru țară

Preşedintele Igor Dodon a reiterat ataşamentul Moldovei faţă de desfăşurarea reformelor „pentru a depăşi corupţia, care este o ameninţare reală la adresa ţării”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri, în discursul său ţinut la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Igor Dodon. Foto: fb.com/dodon.igor

„În timp ce unii politicieni încearcă să pună în prim-plan ca importanță teme geopolitice gen unirea cu Romania, lupta cu Moscova, lupta cu americanii și alte teme false, pentru mine și echipa de la guvern o amenințare reală la adresa securității statului este una internă. Una reală, nu geopolitică. Una cu care niciun guvern nu a luptat până acum cu adevărat: corupția”, a declarat Dodon.

Reclame

El a subliniat că „cetățenii moldoveni au plecat cu sutele de mii în timpul guvernărilor anterioare nu din cauza orientării geopolitice a țarii, dar din cauza corupției care a dus la sărăcie, inechitate socială, nedreptate”.

„Acesta este motivul pentru care tema corupției figurează pe agenda fiecărei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, pe care le conduc în calitate de președinte al țării. Acesta este motivul pentru care am cerut guvernului reforme profunde în domeniul justiției, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și în strânsă colaborare cu experții acestei instituții”, a menţionat Preşedintele.

În opinia sa, „există câteva evoluții importante în lupta cu corupția”.

„Începem să aflăm adevărul despre frauda bancară și beneficiarii ei. Instituțiile statului se îndreaptă în sfârșit spre trimiterea lor în fața justiției. Avem progrese importante în clarificarea concesionării ilegale a aeroportului, dar și în alte dosare de rezonanță. Iar aceasta a fost posibil pentru că politicienii au lăsat justiția liberă să lucreze”, a remarcat el.

El a recunoscut că, în ultimii ani, Moldova a înregistrat carenţe la capitolul respectarea drepturilor omului.

„Am avut sute de cazuri și dosare când oameni erau închiși abuziv în pușcărie, cărora li s-a încălcat dreptul la apărare sau la o justiție corectă. Iar acest lucru s-a întâmplat chiar în perioada guvernării partidelor așa-zis proeuropene, care, de fapt, profitau de această umbrelă proeuropeană ca să-și facă interesele de grup, chiar interesele criminale. Evenimentele recente au arătat însă cât de mult au degradat lucrurile în Moldova și că nu aveau substrat geopolitic, nu era o luptă între Moscova și UE, cum fals încerca să o prezinte regimul oligarhic, pentru a-și acoperi abuzurile din țara. Este grav ce s-a întâmplat în ultimii ani în Republica Moldova în domeniul drepturilor omului. Iată de ce instituțiile statului trebuie să ajungă să facă lumină și să-i ducă în fața justiției pe cei vinovați”, a declarat Dodon.

El a subliniat că, „prin reforma complexă a justiției, ne propunem să eradicăm corupția în rândul magistraților, să asigurăm un corp judecătoresc profesionist și integru, să readucem încrederea cetățenilor în judecătorul și justiția din Moldova”, iar această reformă „trebuie scoasă din albia dezbaterilor politice”.

„Nu ne dorim o reformă de dragul acesteia sau copierea ei cu orice preț. Ne dorim un proces în care să existe încredere și suport. Iată de ce, reforma justiției este una din cele mai importante provocări pe care le avem în față. Aceasta este dimensiunea pe care sprijinul instituțiilor europene este foarte important pentru noi, căci statul de drept a fost practic erodat pe parcursul ultimilor ani în Republica Moldova”, a constatat Dodon.Categorii:Politică

Etichete:,

2 răspunsuri

  1. Bate shaua sa se price apa magaru!! Vorbeste de parc nici nu à fost presedinte in Tara. Are dreptate ! A stat sub un papusar, ça s devina El al doilea. Mai este alt presedinte care sa vorbeasca la foruri internationale in rusa ? Nici Lucasenco n’o face.

    Apreciază

  2. Uitati-va la Mafiotul dodon !!!
    Numai sa nu spuneti ca el nui Porc !!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.