R. Moldova, în topul țărilor cu cele mai multe cereri și condamnări la CtEDO

În anul 2019, Republica Moldova a fost pe locul 5 în topul ţărilor împotriva cărora Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunţat cele mai multe hotărâri. De asemenea, în 2019 cetăţenii R. Moldova s-au adresat la CtEDO de 3.4 ori mai des decât media europeană. Această constatare au făcut-o experţii Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în urma analizei Raportului de activitate al CtEDO pentru anul precedent.

Clădirea CEDO din Strasbourg. Foto: Vincent Kessler / reuters.com

În anul 2019, CtEDO a pronunţat 54 de hotărâri în cauze moldoveneşti, Moldova plasându-se pe locul cinci din cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei. La acest capitol, Moldova devansează cu mult Germania, Spania sau Olanda, ţări care au aderat la Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) cu mult timp înaintea Moldovei şi au o populaţie cu mult mai mare decât cea a Moldovei. În total împotriva Republicii Moldova au fost pronunţate 441 de hotărâri. Cel mai frecvent Moldova a fost condamnată de CtEDO pentru felul în care judecătorii sau procurorii au aplicat legea.

Reclame

16 din 54 de hotărâri pronunţate de CtEDO împotriva Moldovei (aproximativ 30%), au fost cu privire la violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. În 2 din cele 16 hotărâri pe lângă Federaţia Rusa a fost condamnată şi Republica Moldova. Cele 16 hotărâri se referă la 34 de cauze depuse la CtEDO.

Astfel în cauza Filin împotriva Moldovei şi Rusiei, statul nostru a fost condamnat pentru neonorarea obligaţiei pozitive de a preveni reţinerea reclamantului de către reprezentanţii miliţiei transnistrene, iar în cauza Negruţă pentru favorizarea şi contribuţia la reţinerea şi transmiterea reclamantului către miliţia transnistreană.

La 31 decembrie 2019, 1,056 de cereri moldoveneşti încă aşteptau să fie examinate, dintre care peste 95% au şanse mari de succes. Acest număr depăşeşte numărul total de cereri în baza cărora Moldova a fost condamnată în cei 22 de ani de când persoanele se pot plânge la CtEDO împotriva Moldovei.

Conform raportului CtEDO pentru anul 2019, pe parcursul anului trecut Curtea a primit cel mai mic număr de cereri îndreptate împotriva Moldovei din ultimii 12 ani. Raportat la populaţia ţării, acesta este foarte mare, Moldova plasându-se pe locul 6 din 47 de ţări.

În baza tuturor hotărârilor şi deciziilor pronunţate până la 31 decembrie 2019, Republica Moldova a fost obligată să plătească peste 17.1 milioane euro (537,000 de euro doar în 2019).

Nota analitică a fost elaborată în cadrul proiectului „Promovarea supremaţiei legii prin monitorizare de către societatea civilă”, implementat de CRJM cu suportul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.