Guvernatorul BNM consideră inacceptabilă retragerea rezervelor valutare

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, consideră inacceptabilă retragerea rezervelor valutare pentru lucrări de modernizare și infrastructură, scenariu sugerat de președintele Igor Dodon, transmite IPN.

Solicitat, într-o conferință de presă, să comenteze declarațiile unor experți care au spus că un astfel de scenariu ar duce la majorarea ratei inflației cu două cifre, guvernatorul BNM a spus că o eventuală retragere a unor resurse din rezervele valutare ar avea același efect ca și anularea valorilor mobiliare de stat. Mai exact, se va ajunge în situația de emisie monetară neacoperită.

„Emisia monetară neacoperită duce la consecințe ca o inflație mare, o depreciere a leului și alte condiții nefaste care vor lovi în primul rând, sigur că, în oamenii cu veniturile cele mai modeste”, a spus Octavian Armaşu.

Guvernatorul a insistat că nici legea nu prevede acest lucru. Octavian Armaşu spune că a avut discuții cu șeful statului la subiectul dat, care l-a asigurat că nu există așa intenții. „Probabil a fost o interpretare, o discuție care, poate, nu s-a așezat bine în spațiul public, dar m-a asigurat că așa intenție, de a retrage rezervele, nu există”, a menționat Octavian Armaşu.

La 31 ianuarie 2019, activele oficiale de rezervă au constituit 2 908,56 milioane de dolari, în descreștere cu 86,63 milioane de dolari în comparație cu 28 decembrie 2018, când acestea au însumat 2 995,19 milioane de dolari.Categorii:Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.