Un deputat propune prelungirea Comisiei privind „puciul anticonstituțional” din iunie

Deputatul Fracțiunii ACUM Platforma DA, Dinu Plîngău, propune prelungirea mandatului Comisiei speciale de anchetă cu privire la investigarea tentativei de puci anticonstituțional, înregistrată în perioada 7-14 iunie2019. Într-un briefing de presă, deputatul, fost secretar al Comisiei, a declarat că mandatul acesteia a expirat, însă un raport final nu a fost prezentat deputaților. El a înregistrat la Secretariatul Parlamentului un proiect de hotărâre privind prelungirea activității Comisiei, ca să fie votat raportul de către legiuitori, transmite IPN.

Dinu Plîngău

Potrivit deputatului, în materialele acumulate până acum, se regăsesc informații foarte interesante, inclusiv fapte comise de anumite persoane care se aflau în funcții de răspundere în acea perioadă și care au ieșit din câmpul legal. Dinu Plîngău afirmă că în cazul în care va fi respins proiectul său de hotărâre, informația de care dispune la momentul de față va fi prezentată ca o sinteză cu relatarea tuturor evenimentelor.

Reclame

Dinu Plîngău și-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că lui, în calitate de deputat și membru al Comisiei, nu i s-a oferit acces la unele informații secrete obținute de la unele instituții de stat. Potrivit deputatului, anumite acțiuni care se petrec în cadrul acestei Comisii arată că nu se dorește prezentarea raportului.

Comisia specială de anchetă cu privire la investigarea tentativei de puci anticonstituțional a fost instituită de Parlament pe 18 iunie. În perioada 7-14 iunie, după crearea majorității parlamentare PSRM-ACUM și învestirea Guvernului Sandu, clădirile instituțiilor statului au fost blocate timp de o săptămână. Curtea Constituțională a apreciat drept nelegitime acțiunile Parlamentului de formare a noii majorități parlamentare. În perioada respectivă, au existat două guverne, unul condus de Maia Sandu, celălalt de Pavel Filip. Pe 14 iunie Partidul Democrat a anunțat că se retrage de la putere. Ulterior și membrii Curții Constituționale și-au anulat deciziile luate în acea perioadă.

Primul președinte al Comisii a fost actualul președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcanu. După ce acesta a fost ales magistrat al CC, a condus Comisia deputatul Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Mihai Popșoi. La începutul lunii decembrie anul trecut acesta și-a depus demisia. În prezent, Comisia este condusă de către deputatul socialist Vasile Bolea.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.