Depunerea actelor pentru redobândirea cetățeniei române este blocată

Depunerea actelor pentru redobândirea cetăţeniei române este blocată, de la începutul acestei luni. Secretarul de stat al Departamentului român pentru Relaţii cu Republica Moldova dă asigurări că întreruperea este provizorie şi ar putea fi, în curând, depăşită. Această situaţie s-a creat după instituirea unor controale de către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România.

universuljuridic.ro

În toamna lui 2019, corpul de control al ministrului Justiţiei de la Bucureşti a prezentat un raport care a scos la iveală că, în unele situaţii, cetăţenia română era acordată peste rând, în urma unui sistem paralel de înregistrare a cererilor, cu încălcarea prevederile legale. De asta au beneficiat unele persoane din Rusia şi Ucraina. Redobândire cetăţeniei se produce legal doar prin trei modalităţi: depunerea dosarului la sediul consulatului României, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie cu înregistrare online sau direct.

Reclame

Ca urmare a acestor informaţii a fost oprită depunerea dosarelor de redobândire a cetăţenie direct dar şi online, la recomandarea corpului de control al ministrului Justiţiei de la Bucureşti.

Această situaţia ar putea să se schimbe curând, iar basarabenii îşi vor putea redobândi cetăţenia română în regim normal.

În procesul de rezolvare a acestui blocaj a mai fost scoasă la iveală o problemă a celor care şi-au depus dosarul pentru redobândirea cetăţeniei dar aşteptă mult mai mult decât termenul prevăzut de lege.

Din 2009, potrivit unei ordonanţei adoptate de parlamentarii români, persoanele care au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor şi descendenţii acestora până la gradul trei pot depune cererea de redobândire sau acordare a cetăţeniei în termen de 6 luni de la depunere dosarului.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.