Fost șef al Procuraturii Anticorupție, cercetat pentru îmbogățire ilicită

Procuratura Generală a inițiat încă un dosar pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Morari a fost deja audiat și recunoscut în calitate de bănuit de „îmbogățire ilicită” și „spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu”. Averea pe care acesta ar fi dobândit-o ilegal depășește 20 de milioane de lei, transmite IPN.

Viorel Morari. Foto: realitatea.md

Șeful Procuraturii Generale susține că temei pentru inițierea acestui dosar au servit materialele jurnalistice care relatau despre caracterul disproporționat al veniturilor declarate de fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție în raport cu situația materială reală a membrilor familiei și rudelor acestuia. Potrivit procurorului general, acțiunile de spălare de bani se prezumă a fi comise prin intermediul membrilor familiei sale, dar și ale altor persoane apropiate, înrudite, interpuse, inclusiv persoane juridice, aria de acțiune fiind transnațională.

Reclame

Alexandr Stoianoglo a precizat, într-o conferință de presă, că s-a stabilit că persoanele care au fondat și au administrat „Irarom-Grup” SRL (Morari, citit invers), în perioada anilor 2013-2019 au investit în activitatea de întreprinzător mai mulți bani decât veniturile înregistrate oficial. Potrivit materialelor cauzei, mama și fratele procurorului Morari au fondat și, respectiv, administrat această firmă, înregistrată la Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova în anul 2013.

Deși pe parcursul anilor 2013 – 2014, mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 2500 de lei, în anul 2014 ea a făcut nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei, în sumă totală de 3,8 milioane lei. Iar în anul 2014 întreprinderea a construit și dat în exploatare, în satul de baștină a procurorului, o stație de alimentare cu produse petroliere și gaz lichefiat, valoarea obiectului fiind de 3,5 milioane de lei, a punctat procurorul general.

Începând cu anul 2015, firma dezvoltă activitatea cu privire la producerea, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice, iar în perioada 2016 – 2018 realizează instalarea, în nordul republicii, a 3 instalații de producere a energiei din surse regenerabile eoliene, valoarea totală a investițiilor fiind de peste 14,2 milioane de lei. Potrivit declarațiilor fiscale pentru anii 2016 – 2017, firma declară un profit de peste 6,5 milioane de lei.

Alexandr Stoianoglo mai spune că, la cererea directorului firmei și după intervenția lui Viorel Morari, Consiliul de Administrație al ANRE, a aprobat și menținut un tarif de 1,13 lei/kW, majorând capacitatea instalației de la 1300 kW la 3900 kW. Pentru comparație, pentru alte zece companii similare, ANRE a aprobat tarife cuprinse între 0,68 – 1,01 lei/kW pentru energie electrică din sursă regenerabilă eoliană cu o capacitate de la 1300 de kW și mai mult.

Concomitent, au fost investigate și investițiile în bunuri imobile ale familiei, părinților și fratelui procurorului. Astfel, s-a constatat că, în perioada anilor 2013-2018, mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 113 mii de lei, tatăl – venituri oficiale de 46 de mii de lei, iar fratele acestuia – venituri oficiale de 786 de mii de lei. Totuși, în intervalul anilor 2012 – 2019, părinții acestuia, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial și aflându-se în permanență pe teritoriul republicii, au cumpărat patru imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179 de mii de euro.

În perioada 2013-2019 mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinație agricolă, pentru construcții și grădină cu o suprafață totală de 18 hectare, două case de locuit și construcții accesorii cu suprafața totală de 192 m.p. În perioada 2015-2018, fratele acestuia a procurat și primit donație 87 de terenuri agricole și pentru construcție cu suprafața totală de 45 ha, o casă de 93 m.p. și o construcție accesorie cu suprafața de zece m.p., valoarea de piață a acestora, la momentul achiziționării, fiind de circa 50 de mii de euro. Totodată, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, împreună cu soția, la fel procuror, nu dețin cu drept de proprietate niciun bun imobil sau mobil, inclusiv niciunul dintre automobilele pe care le-a folosit începând cu anul 2014.

Potrivit șefului Procuraturii Generale, Autoritatea Națională de Integritate a făcut un control al veniturilor și proprietăților lui Viorel Morari, însă nu a constatat nereguli, deși toate informațiile prezentate de către SIS și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor indicau contrariul. Stoianoglo precizează că acțiunile membrilor familiei fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție și a persoanei juridice SRL „Irarom-Grup” sunt cercetate în cadrul unei alte cauze penale, sub aspectul infracțiunii de „spălare de bani”.

Pentru recuperarea bunurilor infracționale, actualmente, la solicitarea Procuraturii Generale, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale face investigații.

Alexandr Stoianoglo mai spune că, în prezent, fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție este vizat și în alte câteva procese penale, gestionate de Procuratura Generală, despre care vor fi oferite informații mai târziu.

Procurorul Viorel Morari și-a început cariera de procuror în anul 2002. Din anul 2007, a deținut funcții de conducere în Procuratură, iar începând cu 2016 până de curând – funcția de șef al Procuraturii Anticorupție.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.