Dezvăluiri incendiare despre afacerile ilegale ale fostului premier Filip, ale familiei sale și ale apropiaților săi

Fostul premier Pavel Filip se dă astăzi mai catolic decât Papa de la Roma și arată de fiecare dată cu degetul spre portretul fostului său amic și șef de partid, Vlad Plahotniuc, când se vorbește despre corupție, abuzuri ale guvernării PDM, „otkat”-uri și furt din banii statului. În ultimul timp s-a vorbit câte ceva despre monopolul la exportul miezului de nucă, controlat de un apropiat al lui Filip. Puțini cunosc însă că apetitul fostului premier era mult mai mare și gestiona afaceri ilegale care îi aduceau venituri de milioane de euro lunar.

Pavel Filip. Foto: mtic.gov.md

În presă s-a mai scris că fostul director al Agenției Serviciu Publice, Sergiu Răilean, este nașul de cununie a lui Dumitru Filip (feciorul lui Pavel Filip). Apropo, Filip l-a pus șef la Registru pe când deținea funcția de ministru de resort, apoi a creat ASP și i-a predat controlul peste majoritatea instituțiilor de stat care oferă servicii în domeniul documentării. El avea nevoie ca omul său de încredere să controleze tot. Inclusiv schemele pentru obținerea veniturilor provenite din extorcarea de taxe pentru obținerea permisului de conducere de către cetățenii Republicii Moldova.

Reclame

Pentru a-și asigura controlul total, Filip a trecut la eliminarea „obstacolelor” – persoanele responsabile de la centrele de examinare. Dacă nu a întâmpinat nicio problemă cu cei ”mici”, deoarece la o simplă indicație a premierului, șeful ASP, nașul fiului său, îi demitea și-i numea fără nici o problemă, atunci cu conducătorii de rang înalt din cadrul ASP și Ministerul de resort, era mai dificil.

Cea mai mare piedică era ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari. Dat fiind faptul că Botnari este un bun conducător, cu abilități manageriale, implicat activ în activitatea de partid și cu relații de prietenie cu liderul democraților, Filip nu avea ce-i reproșa și nici cum să-l demită fără motiv. Deci era nevoie de a-l denigra pe Botnari în fața celui ce săptămânal îi dădea indicații lui Filip, adică în fața lui Plahotniuc.

De aceea a fost pregătită o strategie întreagă. Primul pas a fost ”operațiunea” de demitere a lui Iulian Postica, la acel moment viceministru al MTIC, în așa mod compromițând și imaginea ministrului. Ulterior, utilizând aceiași schemă, făcând nenumărate cereri și demersuri la adresa președintelui Partidului Democrat de atunci Vlad Plahotniuc, a obținut și demiterea lui Botnari în așa mod înlăturând orice obstacol în gestionarea unui rulaj de peste jumătate de milion de euro lunar din schema „permisele de conducere”. Toată lumea cunoaște că pentru a obține un permis de conducere se percepeau taxe cuprinse între 500 și 700 euro per/permis.

Toate centrele de examinare din țară, mai bine zis președinții comisiilor de examinare erau numiți strict pe criterii de slujire și credință.

În scheme erau implicați atât angajații ASP, cât și intermediarii și angajații Școlilor de instruire a conducătorilor auto. Deseori școlile sau filiale ale acestora erau deschise anume în circumscripția centrului de examinare. O simplă analiză a tot ce ține de deschiderea unora și închiderea altora într-un raion sau altul era condiționat și strict reglementat de implicarea în schema dată. Coordonarea de la ”centru” în Centrele de examinare aflate sub ”patronatul” altora, se făcea de către reprezentanții delegați în fiecare zi de examinare care aduceau și listele celor care au achitat ”dijma”. Acolo unde șeful era de încredere, totul era mai simplu – instructorul de la școlile auto era intermediarul dintre examinat și șeful examinatorilor. La sfârșit de lună, fiecare mergea cu plicul la centru. În unele cazuri achitarea se făcea și sub alte forme, precum pietre prețioase, metale rare sau servicii de altă natură.

Reclame

Probabil cel mai elocvent exemplu în acea perioadă era Centrul de examinare de la Criuleni. În funcția de șef al centrului a fost numită o persoană numită Marcel Untilă, care în cadrul ASP și în alte instituții ale statului se prezenta drept ”nepotul premierului”. Fiind un om foarte apropiat și de încredere a premierului Filip, Untilă gestiona intangibil situația de la Criuleni. Oamenii informați la capitolul permise de conducere cunoșteau despre unda verde de la Criuleni. Ilegalitățile care nu erau posibile în alte centre, la Criuleni se rezolvau cu ușurință. Persoana de legătură dintre Untilă și Filip era Victor Filip, nepotul biologic al lui Filip și directorul Burex SRL, companie fondată de feciorii premierului.

Anume Burex SRL a fost implicată într-o altă schemă a fostului premier de delapidare a resurselor financiare ale Întreprinderii Registrului, subdiviziune a ASP controlată de Sergiu Răilean. Este vorba de reparația unui bloc de oficii și a restaurantului ”Premier” din or. Criuleni care aparține familiei Filip prin intermediul SRL ”Burex”. Prin ”minune”, această clădirea sau mai bine zis toate lucrările de reparație au fost curate de Victor Filip și Marcel Untilă, banii fiind alocați de către ÎS Registru. Cel mai interesant este că ”legalizarea” reparației clădirii a fost simplă – concesionarea clădirii de ”Burex” SRL, a se citi Filip către ÎS Registru pe o perioadă de 25 de ani. Costul estimativ al investiției Registrului în familia Filip a fost de circa 10 mln. lei.

Argumentarea a fost precum că în această clădire, la o margine de oraș, în vârf de deal, fără transport public, au fost amplasate mai multe entități și instituții ale statului cum ar fi: Secția de pașapoarte, Biroul de înmatriculare a transportului auto, Centrul de examinare a conducătorilor auto, Inspecția în construcții etc. La scurt timp după finalizarea reparației acestei clădiri de 4 etaje și o investiție de circa 10 mln. lei, în orașul Criuleni a fost făcută încă o investiție a ASP, deja una necesară – Centrul multifuncțional care au găzduit secția de pașapoarte. Întrebarea retorică – cine beneficiază de cele 10 mln. lei Registru sau totuși familia Filip?

Activitatea faimoasă a lui Filip nu se oprește aici. Fostul premier cu „mâini curate” avea o gamă largă de interese. Unul din acestea era în domeniul medicinii. Acolo însă, interesele sale de a obține profituri uriașe pe căi mai puțin legale se ciocneau de activitatea ministrului de profil, Ruxanda Glavan. Iată de ce, exact ca și în situația lui Vasile Botnari, ex-ministrul sănătății Ruxanda Glavan a fost rugată de același Vlad Plahotniuc să-și dea demisia din simplu motiv că a fost ”rugat” de Pașa. Fostul „simplu prim-ministru” și prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, cu interese financiare enorme în tot ceea ce furniza bani – de la medicamente până la permise de conducere.Categorii:Societate

Etichete:,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. DOC. Noi dovezi ale afacerilor ilegale ale fostului premier Pavel Filip – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.