DOC. Noi dovezi despre afacerile ilegale ale fostului premier Pavel Filip

După publicarea joi, 13 februarie, a unor informații despre afacerile ilegale patronate de liderul PDM Pavel Filip în perioada în care a deținut funcția de prim-ministru, au apărut noi documente care atestă implicarea acestuia în scheme frauduloase. Este vorba despre privatizarea la prețuri derizoria a unor spații întregi din centrul Chișinăului, care aparțineau statului.

Pavel Filip. Foto: gov.md

Presa a scris anterior despre vânzarea frauduloase a aproape 2.000 de metri pătrați din spațiile Casei Presei și a Cantinei cancelariei de Stat, cunoscută drept „Cantina Guvernului”, amplasată pe strada A. Mateevici, în preajma lacului „Valea Morilor”. Procuratura Anticorupție a intentat o cauză penală pe aceste cazuri, iar potrivit unei note informative, care a ajuns și pe masa președintelui Igor Dodon, se constată că statul a fost prejudiciat „în proporții deosebit de mari”.

Reclame

Nota respectivă constată că la vânzarea celor aproape 1.800 de metri pătrați din spațiile Casei Presei, cât și a clădirilor de strada Mateevici s-a mers pe aceeași schemă, trasă ca la indigo.

Astfel, la sfârșitul lunii septembrie 2018, administratorul Î.S. Complexul „Casa Presei”, aflată în subordinea Guvernului (prim-ministru Pavel Filip), a semnat 3 contracte de locațiune cu administratorii companiilor private „Rîul Vechi Prim” SRL, „Construct Elegant” SRL și „Quantum Imobil” SRL, pentru o suprafață totală de aproape 1.500 de metri pătrați, care ulterior a fost extinsă la 1.766 de metri.

Peste doar trei luni, la începutul lunii ianuarie 2019, adică înaintea alegerilor parlamentare, cele trei companii au cumpărat spațiile la un preț de 16,25 milioane de lei, vădit diminuat comparativ cu prețul de piață al imobilelor amplasate în zona centrală a capitalei, după cum constată nota respectivă. „ În consecință, cu doar 2 săptămâni înainte de alegerile parlamentare, prin actele nr.nr. 06/04, 07/04 și 09/04 din 05 februarie 2019, Agenția din subordinea Guvernului transmite agenților economici privați în proprietate încăperile vizate”, potrivit documentului.

La fel s-a procedat și în privința a 1.700 de metri pătrați din spațiile clădirilor Cantinei Guvernului, administrate de instituțiile aflate în subordinea premierului de atunci Pavel Filip. În noiembrie 2018 a fost încheiat contractul de locațiune cu firma „Construct Deluxe” SRL, ca deja la sfârșitul lunii ianuarie 2019 firma să cumpere spațiile cu 9 milioane de lei.

„În urma contrapunerii informației din Registrul bunurilor imobile al Departamentului Cadastru al IP „Agenția Servicii Publice”, procurorii anticorupție au stabilit că spațiul a fost deetatizat și privatizat la un preț mult diminuat comparativ cu prețul de piață, reprezentând practic prețul cadastral stabilit încă acum 10 ani, în anul 2009”, se arată în nota cu privire la urmărirea penală pe faptul infracțiunii de abuz de putere comise de fostul premier Pavel Filip.

Procurorii au relevat suspiciuni clare în privința mai multor încălcări și abuzuri comise de fostul premier. „În urma examinării înscrisurilor și altor materiale acumulate la dosar, luând în considerație modul de operare a întreprinderilor interpuse unor rude apropiate fostului prim-ministru Pavel Filip în cârdășie cu instituțiile de stat, perioada relativ scurtă de timp dintre cedarea în locațiune și privatizarea spațiilor care au aparținut statului, procurorii anticorupție au relevat suspiciuni clare privind legalitatea procedurilor de selectare a locatarilor și ulterior privatizarea spațiilor imobile din proprietatea statului, fraudarea procedurile de licitație, existând totodată și suspiciuni rezonabile privind uzul de fals la întocmirea în cadrul procedurii de privatizare a rapoartelor de evaluare”, potrivit documentului.

În consecință, procurorii anticorupție au stabilit că în urma infracțiunilor de abuz de putere, „statul a fost prejudiciat în proporții deosebit de mari”.

RISE Moldova a realizat anterior o investigație pe aceste două cazuri, constatând că firmele „Construct Elegant” SRL și „Construct Deluxe” SRL sunt înregistrate pe numele a doi frați din raionul Fălești, iar spațiile din Casa Presei și Cantina Guvernului au fost privatizate la prețuri de câteva ori mai mici decât ale pieței.

Amintim că recent au mai fost publicate informații despre afacerile ilegale ale fostului premier Filip, printre care obținerea ilegală a permiselor de conducere, reparația din banii statului a unor imobile care aparțin apropiaților săi, interese în domeniul medicinii.

Pavel Filip nu a comentat deocamdată aceste acuzații.Categorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.