Concepția națională de dezvoltare a mass-media din R. Moldova bate pasul pe loc

La aproape doi ani de la aprobarea în Parlament a Concepției naționale de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova, implementarea proiectului de lege bate pasul pe loc. În cadrul unor audieri la comisia parlamentară de profil, reprezentanții societății civile au constatat că Executivul nu a elaborat până acum o strategie și un plan de acțiuni pentru implementarea documentului.

democracy.md

Concepția națională de dezvoltare a mass-media, în opinia directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, este un document bun, dar care trebuie umplut de esență. La doi ani de la aprobarea în Parlament, Guvernul nu a elaborat o strategie și un plan de acțiuni pentru a pune în aplicare prevederile documentului, opinează expertul.

Reclame

„Subiectul este implementarea concepției, iar pentru implementarea concepției nu s-a făcut, de fapt, nimic. În dispoziții finale și tranzitorii a fost obligația Guvernului să elaboreze un plan de acțiuni și o Strategie de implementare a acestei concepții și nu s-a făcut de cele trei Guverne care au fost, de când s-a adoptat această lege, până la momentul actual”, a precizat Petru Macovei.

Urmare a reformei administrației publice centrale, domeniul mass-media a rămas neacoperit la nivel de Guvern, a menționat șefa Centrului de Armonizare a legislației, Natalia Suceveanu. Potrivit ei, nu există o instituție responsabilă de elaborarea și promovarea politicilor în acest domeniu. În context, funcționarul a informat că până la sfârșitul lunii martie urmează să fie identificată autoritatea publică centrală responsabilă de domeniul de politici mass-media și audiovizual.

„După ce vom avea instituția reală responsabilă de promovare a acestor domenii de politici, atunci putem discuta și despre inițierea procedurii de elaborare, cu suportul colegilor, a strategiei”, a menționat Natalia Suceveanu.

Președintele Comisiei parlamentare Cultură, Educației, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-Media, Adrian Lebedinschi, a informat că în cadrul comisie va fi format un grup de lucru din care vor face parte, inclusiv, reprezentanți ai societății civile, care va monitoriza implementarea concepției, dar și a altor documente ce vizează domeniul presei.

Concepția națională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova stabilește cadrul normativ de reglementare a activității presei, menit să asigure funcționarea acesteia pe principii democratice și într-un spațiu mediatic securizat. Legea mai reglementează cadrul juridico-economic care să asigure gestionarea domeniului mass-media ca agent economic specific în condițiile economiei de piață și concurenței loiale.

Radio ChișinăuCategorii:Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.